3 / 4

Cum arata viitorul Sibex pe propria piata?

Nicu Grigoras spune ca evolutia cursului SBX intre 1,6 si 1,8 lei/actiune poate arata o stabilizare a cotatiilor si o evaluare corecta a emitentului in acest moment.

“Pe viitor, evolutia titlurilor SBX vor depinde intr-o foarte mare masura de evolutia pietei dar si de concretizarea planurilor de atragere a mai multor emitenti pana la finele anului 2010. Daca macar o parte din emitentii anuntati de conducerea operatorului vor fi adusi la cota bursei cu siguranta atractivitatea acestei piete va creste considerabil. Daca investotorii vor avea alternative viabile de investitii la SIBEX cu siguranta noua piata spot lansata va deveni un competitor de luat in seama pentru BVB”, a explicat brokerul Intercapital.

Astfel, pe termen lung, evolutia cea mai probabila este una de crestere.

“Vedem perspective bune pentru aceasta bursa.
Aceasta scadere de 14% cred ca se datoreaza evolutiei normale de stabilizare a pretului unei actiuni imediat dupa listare si nu unor elemente negative”, sustine Gabriel Necula.

Insa, evolutia SBX va depinde de rezultatele companiei in urmatoarele luni, dar si de fenomenul de concurenta cu BVB. “Listarea operatorului de la Bucuresti va creste vizibilitatea concurentei intre cele doua burse, in timp ce orice zvon despre o potentiala fuziune ar putea duce la o crestere a pretului si lichiditatii”, considera Marcel Murgoci.

In acelasi timp, reprezentantul Estinvest crede ca listarea BVB va determina o crestere importanta a tranzactiilor pe Sibex.

Grupul Sibex a raportat pentru 2009 un profit brut de aproape 5 milioane lei, cu mult peste estimarile de la inceputul anului trecut, in pofida investitiilor de peste 500.000 lei realizate pentru lansarea noii platforme de tranzactionare, a declarat presedintele Sibex, Teodor Ancuta, citat de NewsIn. [Radiografia financiara a noului emitent]

Bursa din Sibiu a lansat in mod oficial pe 22 ianuarie noua platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2).

Seful Sibex a explicat ca, anul trecut, cele mai mari cheltuieli au fost legate de lansarea platformei GlobalVision, de costurile autorizarii depozitarului Sibex si de aprobarea regulamentelor de catre CNVM.

Astfel, cheltuielile totale s-au ridicat la 5,6 milioane lei, iar veniturile totale s-au cifrat la 10,4 milioane lei.

In 2008, bursa sibiana raportase un profit net de 1,15 milioane lei, iar estimarile pentru 2009 vizau un rezultat mai mare cu 50%, de aproape 1,73 milioane lei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri