3 / 4

FP, prelistat pe CAN. Actionarii asteapta dividend de 0,004%

Fondul Proprietatea ar putea fi prelistat pe sistemul CAN al Bursei. Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton Management, administratorul FP, si-a dat acordul pentru acest transfer, a declarat Anca Dumitru (foto), directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

"Prelistarea pe sectiunea new market a sistemului alternativ de tranzactionare se poate face imediat dupa ce CAN va fi autorizat de CNVM", sustine Dumitru.

Ea a explicat ca impozitul pe aceasta piata si, implicit, al tranzactiilor realizate cu actiunile Fondului Proprietatea va fi de 16% pentru detineri mai mici de un an si de 1% pentru detinerile de peste un an.

Actionarii Fondului Proprietatea asteapta un dividend cumulat de 0,04 lei/actiune, aferent profiturilor obtinute in 2008 si 2009, in contextul in care Parlamentul va adopta Ordonanta 81 din 2007, a spus Corin Trandafir, membru in consiliul de administratie al Fondului.

Astfel, daca ordonanta de Guvern va trece de Parlament, vor putea fi anulate actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

Totodata, ordonanta va elimina si obligatia pe care o are actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, Ministerul de Finante, de a derula o oferta publica pentru listare, lucru care nu este posibil in actualele conditii, potrivit lui Corin Trandafir.

De asemenea, in februarie, directorul FP, Ionut Popescu, declara ca singura piedica in calea listarii ramane Ordonanta 81.

"Problema legala este modificarea Ordonantei 81, astfel incat listarea sa nu fie precedata de o oferta publica. Acum sunt 3.200 de actionari si un free-float de 40% si nu ar mai fi nevoie de o oferta publica", mentiona Popescu.

Ulterior, Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, a declarat ca Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, in cel mai fericit caz pana in septembrie, adaugand ca va exista o dubla listare la Londra, dar cel mai probabil dupa cea de la BVB.

O alta prevedere a Ordonantei 81 vizeaza amendamentele actului constitutiv al Fondului, care trebuie in prezent aprobate si de Guvern, lucru care a ingreunat de cele mai multe ori activitatea si deciziile FP. Astfel, in urma aprobarii Ordonantei 81, hotararile AGA vor fi suficiente pentru modificarile actului constitutiv.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri