3 / 4

Cifre: Ce vor aduce aceste listari

In ultimele luni s-a discutat mult despre vanzarea participatiilor din cadrul companiilor detinute de stat. Aceste promisiuni determina analistii sa calculeze, sa estimeze si sa anticipeze efectele pe care listarile le vor aduce pe bursa. Pe langa cele la nivel psihologic, si cifrele sunt promitatoare.

Astfel, participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei, cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.

Citeste Ce inseamna pentru bursa listarea pachetelor minoritare ale statului

Printre efectele pozitive ale listarilor companiilor de stat se numara impactul pozitiv asupra lichiditatatii si performantei post-piata, largirea bazei de investitori in special cu clienti locali/regionali, sporind in continuare valoarea pentru actionari. De asemenea, listarile vor imbunatati vizibilitatea pietei de capital in Romania, cat si in Europa Centrala si de Est.

“Facand abstractie de SIF-uri, aceste oferte primare si secundare ar trebui sa mareasca free-floatul pietei de cateva ori. In acest moment free-floatul primelor 20 de companii (fara SIF-uri) este de circa 2 miliarde euro. Daca un asemenea program este implementat cu atentie, in 2-3 ani free-floatul primelor 20 de companii de pe BVB ar putea urca la 6-7 miliarde euro sau mai mult”, declara Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de oferte primare al Raiffeisen Capital&Investment.

In acelasi timp, dupa listarea Fondului Proprietatea, structura sectorului financiar de la Bursa se va schimba, atat din punct de vedere al capitalizarii, cat si al free float-ului si valorii tranzactiilor.

Astfel, analistii Intercapital estimeaza ca FP va avea aproape jumatate din capitalizarea totala a sectorului, peste 42% din free float si aproape 67 de procente din valoarea tranzactiilor.

Vezi si Top participatii ale statului roman la marile companii


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri