4 / 6

Ce poate anima interesul pentru bursa?

Motivele pentru a investi pe bursa ale unui investitor autohton nu difera foarte mult de cele ale unui investitor strain.

Unul dintre cele mai importante elemente care ar putea sa-i determine pe investitori sa isi investeasca banii la bursa este fara indoiala imbunatatirea climatului economic, social si politic intern.

„O revenire pe crestere a economiei Romaniei, dublata de stabilitate sociala si politica pot reprezenta motive foarte serioase pe care le poate lua in considerare un investitor pentru a veni cu bani la bursa. Ei ar putea fi si mai interesati sa investeasca daca vor avea de ales dintr-o paleta mai larga de emitenti iar listarea la Bursa de Valori Bucuresti a Fondului Proprietatea sau anuntatele IPO-uri pentru pentru companii strategice de stat precum Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica ar putea reprezenta elementele decisive care pot creste interesul investitorilor romani si straini pentru piata noastra”, a mai spus Gabriel Aldea.

Brokerul considera ca apropierea investitorilor autohtoni de bursa se va face gradual, in urmatorii ani. Tendinta ar putea fi sustinuta si de faptul ca multi tineri vor fi din ce in ce mai interesati sa-si investeasca resursele financiare prin intermediul bursei, cu atat mai mult cu cat sistemul de pensii actual nu le va putea asigura o situatie confortabila pentru partea a doua a vietii.

„In acelasi timp o mai buna promovare a bursei in special in randul tinerilor poate accelera acest proces si poate reprezenta un factor important in cresterea apetitului investitorilor pentru zona bursiera”, a conchis Aldea.

Un alt aspect important sunt banii. Romanii au nevoie de bani pentru a investi pe piata de capital, iar in conditiile in care criza se resimte tot mai tare, acestia sunt tot mai putini. Vorbind de miliardele de euro care stau in depozite bancare, Gabriel Necula recomanda ca acestea sa fie diversificate in mai multe clase de investitii, companiile listate fiind o varianta interesanta.

“Cred ca incepand cu anul viitor odata cu listarea Fondul Proprietatea si a altor companii de stat importante vom vedea o crestere a apetitului pentru investitiile bursiere. Foarte multi romani vor fi implicati in aceasta activitate prin intermediul acestor companii cu nume foarte cunoscut si atunci probabil se va declansa un fenomen de interes ridicat asupra bursei”, sustine Necula.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri