3 / 4

Cu ochii pe grupul Banca Transilvania

Dosarul a fost disjuns din cel in care presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a fost trimis in judecata tot pentru savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei de capital.

Stirea ca DIICOT Cluj a trimis in instanta oficiali ai Bancii Transilvania si Bank of Cyprus, sub acuzatii de manipulare a pietei de capital si spalare de bani, vizand tranzactiile de la sfarsitul anului 2009, nu a trecut neobservata. Chiar daca pe bursa scaderile nu au fost dramatice, la nivel de credibilitate si imagine efectele ar putea fi dureroase.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si directorul sucursalei din Romania a bancii cipriote Bank of Cyprus au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia de manipularea pietei de capital, alaturi de mai multe persoane implicate.

Specialistii consultati la acel moment de Wall-Street.ro spuneau ca acuzatia era nefondata si ca nu era vorba de manipularea pietei de capital ci, in cel mai rau caz, de folosirea de informatii confidentiale.

Reglementarea actuala data de Legea nr.297/2004 considera drept fapte de manipulare a pietei de capital:

a) tranzactiile sau ordinele de tranzactionare:

1. care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare;
2. care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial;

b) tranzactiile sau ordinele de tranzactionare care presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune;

c) diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor si stirilor false sau care induc in eroare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia sau trebuia sa stie ca informatia este falsa sau induce in eroare. Referitor la jurnalisti, in exercitarea profesiunii lor, diseminarea informatiilor va fi luata in considerare tinandu-se cont de regulile care reglementeaza activitatea acestora, exceptie facand persoanele care utilizeaza aceste informatii in scopul obtinerii, directe sau indirecte, de avantaje sau profituri.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri