2 / 4

Costuri si conditii de finantare prin obligatiuni

La Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), emitentul de obligatiuni plateste o cota de cel mult 0,5% din valoarea ofertelor publice de vanzare.

Aceasta se aplica si in cazul ofertelor publice transfrontaliere efectuate de un emitent pentru care Romania este stat membru de origine si care intentioneaza sa deruleze o oferta publica de vanzare/admitere la tranzactionare pe o piata dintr-un stat membru, altul decat Romania, a explicat Valerian Ionescu (foto), director piete financiare la BCR.

Tariful pentru inregistrarea la CNVM a instrumentelor financiare este de 1000 de lei, iar pentru mentinere, variaza intre 350 si 4000 de lei pe an, in functie de valoarea emisiunii.

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat tarifele de procesare (perceput pentru analiza documentatiei de admitere la tranzactionare sau a celei de promovare) si de admitere.

Tariful de mentinere la tranzactionare este un tarif anual, datorat anticipat de Emitent, pentru mentinerea instrumentelor financiare pe sectorul pietei reglementate la vedere administrate de BVB, corespunzator unei perioade de 12 luni, perioada care curge de la data inceperii tranzactionarii.

O conditie pentru emitentul de obligatiuni se refera la incheierea unei oferte publice de vanzare de obligatiuni, efectuata in baza unui prospect aprobat de CNVM in vederea admiterii la tranzactionare la BVB.

Valoarea imprumutului obligatar este de minim, echivalentul in lei a 200.000 de euro, sau daca este mai mica trebuie sa existe o aprobare a CNVM de admitere la tranzactionare, a mai explicat oficialul BCR.

De asemenea, emitentul trebuie sa depuna la BVB toate documentele cerute de aceasta, sa plateasca tarifele BVB in conformitate cu regulile acesteia si sa nu aiba datorii fata de BVB, sa numeasca doua persoane care vor mentine legatura permanenta cu BVB si sa adere la conditiile si termenii Angajamentului de admitere si mentinere la tranzactionare a obligatiunilor.

Obligatiunile emise trebuie sa fie inregistrate la CNVM si sa fie liber transferabile, platite integral, emise in forma dematerializata si evidentiate prin inscriere in cont.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri