4 / 7

Craciun, Eureko: Statul fuge de privatizarile prin bursa pentru ca sunt transparente

Directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun (foto), crede ca bursa are sanse mici sa se dezvolte fara o sustinere intensa a statului, prin privatizari facute pe piata de capital.

Craciun nu se declara un sustinator al listarilor minoritare, deoarece toate cele anterioare au pus sub semnul intrebarii calitatea de administrator a statului.

Desi ideea privatizarilor prin bursa este tot mai des reiterata de actorii pietei de capital, statul prefera sa evite acest moment, apeland la vanzari de pachete minoritare. “Probabil ca statul roman fuge de privatizarile prin bursa pentru ca acestea s-ar face intr-o transparenta totala”, explica Radu Craciun.

Investitiile fondurilor de pensii private din Pilonul II in actiuni si-au continuat tendinta ascendenta in ianuarie, ajungand la 13,7% , de la 10% in ianuarie 2010. Si investitiile in actiuni realizate de fondurile de pensii din Pilonul III au crescut, ponderea in totalul activelor fiind de 16% in ianuarie 2011, fata de 13,9% in aceeasi luna a anului trecut.

Ce ar dori fondurile de pensii private sa vada pe piata de capital autohtona ca sa investeasca mai mult in actiuni listate local?

“Ar vrea sa vada sectoare care nu sunt reprezentate in prezent pe bursa, ar vrea sa vada firme mari locale private care ar aduce si un plus de lichiditate, cat mai mult profesionalism in randul echipelor de conducere a firmelor listate. De asemenea, fondurile de pensii ar dori sa vada ca actionarii majoritari (inclusiv statul) trateaza cu respect actionarii minoritari”, a explicat Craciun.

Un alt aspect legat de sustinerea bursei de catre stat este programul de stimulare a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii prin bursa.

Finantarea prin bursa poate fi o alternativa interesanta si pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, in special pentru firmele solide, cu un istoric al businessului si cu un actionariat decis sa isi faca afacerea publica. Agentia pentru Implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Economiei, deruleaza un proiect – pilot de sustinere a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul pietei de capital.

Insa, ar exista interes pentru actiunile unor emitenti care sunt inca de talie mica sau mijlocie?


“In principiu, cred ca putem avea deschidere pentru orice tip de emitenti cu conditia sa ofere perspective interesante si sa aiba o istorie a afacerii credibila”, a mai spus directorul de investitii al Eureko Pensii.

Citeste in slide-ul urmator cum vede Eugen Voicu, Certinvest, relatia bursa - stat

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri