4 / 6

4. Masinile electrice, trenurile si transportul in comun inteligent, in era Internetului

Masinile electrice sunt viitorul, iar dezvoltarea unor concepte de masini autonome va conduce la o scadere uriasa a numarului de accidente si de decese rezultate in urma acestora. In ciuda faptului ca tehnologia este la inceput de drum, directia este sigura.


Daca ne uitam 10 ani in urma vom constata ca s-au inregistrat schimbari fundamentale in modul de a conduce, astazi masinile fiind mult mai versatile, mai confortabile, mai sigure si mai puternice. Tarile dezvoltate din toata lumea se intrec in lansarea de prototipuri de autovehicule electrice sau care au propriul pilot (autonome), iar la ritmul in care evolueaza lucrurile in industria de profil este greu sa ne imaginam cum va arata omenirea in urmatorii 10 ani.


Despre transportul autonom, fara sofer, se vorbeste deja de cativa ani, iar marii giganti ai industriei deja au ridicat miza in aceasta piata, companii precum Google, Tesla si alte nume cu greutate din piata indicand ca acesta va fi viitorul transportului pe soselele din lumea intreaga.


Avantajele unui autovehicul electric sunt infinite, dar acest lucru se va resimti din plin im momentul in care tehnologia va deveni mai accesibila. In momentul de fata infrastructura pentru a conduce un autovehicul electric este destul de deficitara, inclusiv in randul tarilor dezvoltate. La nivel european, insa, statele membre au inceput programe mari de inlocuire a parcurilor auto si dotarea lor cu autoturisme electrice.


Pe de alta parte, clientii finali beneficiaza de reduceri substantiale la achizitia unor astfel de masini, in detrimentul celor cu motoare clasice.

Primul autobuz electric autonom


Un vehicul destinat transportului public de persoane anuntat ca isi isi va face debutul, teoretic, in anul 2018, in Marea Britanie, si va fi extins si pe teritoriul SUA in viitorul apropiat. Olanda, insa, va fi prima tara care va beneficia efectiv de autovehicule autonome care sa circule pe soselele publice fara sa fie asistate de un sofer la volan.


Conceptul “WEPod” va oferi posibilitatea de a transporta pasagerii intre doua orase din provincia Gelderland situata in centrul tarii chiar din luna noiembrie a acestui an. Noile vehicule vor putea transporta pana la sase pasageri, iar acesta va putea atinge o viteza de cel mult 40 de km/h.


Vehiculele vor functiona pe baza unor camere speciale montate pe acestea, a unor senzori cu laser si a unui radar, insa nu vor putea merge pe timpul noptii sau in cazurile in care vremea nu o permite si nici in orele de varf.


Conform statisticilor, 61% din transportul realizat in orasul situat in regiunea nordica a Olandei se realizeaza prin intermediul bicicletei, peste 70% dintre aceste calatorii fiind realizate zilnic catre centrele universitare, scoli sau licee.


Americanii, de exemplu, au lansat piste speciale pentru camioanele de transport electrice, pe o portiune foarte aglomerata de pe Coasta de Vest, care vor putea fi conduse fara sofer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri