11 / 12

Sistem codas ca performanta

Ca o imagine de ansamblu, poate mai edificatoare sunt datele privind performanta sistemului sanitar romanesc in comparatie cu cele ale altor state.

Romania a pierdut 5 pozitiii in 2009 fata de 2008 la Indexul european de sanatate, o cercetare comparativa a sistemelor de sanatate din Europa. Astfel, Romania s-a clasat pe penultima pozitie dintr-un total de 33 de tari europene, cu 489 de puncte din 1.000 posibile.

Indexul european de sanatate (Euro Health Consumer Index) este o masuratoare-standard, care cuprinde 38 de indicatori, impartiti in domeniile – drepturile si informarea consumatorilor, e-health, timpul de asteptare pentru tratamentele obisnuite, rezultate, varietatea si incidenta serviciilor oferite si accesul la medicatie.


Iar, in definitiv, cel mai important indicator este durata medie de viata a romanilor, in comparatie cu cea a altor europeni. Potrivit datelor din 2009, durata medie de viata in Romania era de 73,61 ani, mult mai mica fata de cea din Austria – 80,6 ani, Finlanda – 80,19 ani sau Italia – 81,7 ani.

Surse grafice: date prelucrate dupa Breviar de Statistica Sanitara, 2010; Euro Health Index 2009.
Sursa foto: freedigitalphotos.net.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri