2 / 4

Conditii de succes

Daca in privinta turismului de litoral nu suntem competitivi, continua Traian Badulescu, in ceea ce priveste turismul montan si balnear putem fi, cu conditia sa fie realizate investitii majore in infrastructura.

"In construirea noii statiuni ar trebui sa se puna accent pe infrastructura de schi si de sporturi de iarna, capitol la care suntem inca deficitari, precum si la calitatea serviciilor. Nu ar fi rau daca o parte dintre hotelurile statiunii Paltinu ar putea functiona in regim «all inclusive»", afirma Traian Badulescu (foto).

De asemenea, o telegondola care sa lege Brasovul de noua statiune, hoteluri pentru toate bugetele, locuri de parcare, partii de schi dotate cu instalatii moderne si zone de agrement care sa raspunda cerintelor turistilor mileniului trei nu ar trebui sa lipseasca din noua statiune, sustine si Mioara Gheorghe, de la Happy Tour.

"Cele trei drumuri de acces catre statiune sunt si ele de o importanta cruciala, iar in lipsa lor proiectul va fi compromis", subliniaza oficialul Happy Tour.

Si reprezentantii Infoturism considera ca potentialul turistic romanesc este deficitar la capitolele infrastructura, servicii adiacente celor de cazare si masa, promovare si pregatirea personalului din domeniu. La construirea noii statiunii, accentul ar trebui pus pe ceea ce constituie o problema actuala, traficul, aspect la care autoritatile ar trebui sa se gandeasca serios, mentioneaza cei de la Infoturism.

"Deloc de ignorat este zona de la iesire din Sacele, unde ar urma sa fie construita statiunea. Este un teritoriu virgin din punct de vedere turistic, cu peisaje minunate. Marii hotelieri ar trebui sa investeasca in aceasta regiune, mai ales daca statiunea va beneficia de toate facilitatile promise", a adaugat Carst, administratorul hotelului Piatra Mare.

Totodata, faptul ca Romania va gazdui, in 2013, Olimpiada de iarna pentru tineret in zona Valea Prahovei - Poiana Brasov - Predeal va constitui un impuls in promovarea turismului montan romanesc, de care trebuie sa se profite, spune Badulescu, de la Tourist Media.

Capacitatea de cazare a Vaii Prahovei, plus Predeal si Poiana Brasov, este destul de mica - sub 30.000 de locuri. Plus inca 5 - 6.000 de locuri in zona Bran-Moeciu. Deci, orice plus este binevenit, afirma el.

Strict in Poiana Brasov, exista doar 3.500 – 4.000 locuri de cazare, completeaza administratorul hotelului Piatra Mare.

Exemplul lui Copos. Un investitor in turismul montan este opmul de afaceri George Copos, care a deschis la finalul anului trecut hotelul Sport din Poiana Brasov, clasificat la patru stele si renovat in urma unor investitii de 11 milioane euro. Copos isi aminteste cum in 2000, la patru ani de la achizitia hotelurilor Sport, Poiana si Bradul din Poiana Brasov, era convins ca va fi construita o autostrada cu sase benzi intre Bucuresti si Brasov si ca muntii din jurul hotelurilor vor fi acoperiti cu zapada artificiala.

Zece ani mai tarziu, el isi retragea declaratia, afirmand ca a facut o greseala atunci cand a investit la munte. Decizia de a fi investit cele 11 milioane euro in renovarea hotelului Sport constituie, de asemenea, o greseala, in opinia sa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri