1 / 4

Absolventa de jurnalism, chelnerita in Cipru

De cum cobori din avion, pe Aeroportul International Hermes din Larnaca observi ca, pentru ciprioti, atragerea turistilor straini este aproape o religie - reclame cu unitati de cazare care isi expun promotiile pentru Paste sau zeci de magazine in care totul este branduit cu logo-ul "Love Cyprus" arata importanta pe care Ciprul o acorda turismului. Nu mai putin de 50 de milioane de euro a investit aceasta tara intr-un nou terminal de pasageri, la standarde internationale, care a fost finalizat in noiembrie 2009.

“Dupa renovare, aeroportul are o capacitate anuala de 9 milioane de pasageri pe an, mult peste traficul din prezent, cand media anuala este de 4-5 milioane de pasageri”, declara Phoebe Katsouris (foto), director general al Biroului de Turism din Cipru.

Printre zecile de magazine, cafenele si restaurante din zona comerciala a celui mai mare aeroport din Cipru – in afara de Larnaca, Cipru mai are aeroport in Paphos, oras cu circa 54.000 de locuitori – este si o cafenea Costa Coffee, unde, surpriza, chelnerita este romanca. “Am venit in Cipru de jumatate de an, iar de doua saptamani lucrez, impreuna cu o alta romanca, la Costa Coffee. Am terminat jurnalismul in Romania, dar am venit sa lucrez ca si chelnerita in Cipru pentru ca nu am gasit nimic de lucru in Romania”, spune Ana. Ea adauga ca si prietenul ei lucreaza tot in Cipru de mai bine de trei ani, in constructii.

Potrivit oficialitatilor cipriote, in prezent, circa 5.000-6.000 de romani muncesc in Cipru. “Romanii nu au o imagine foarte buna in Cipru, desi multi muncesc aici. In plus, angajatorii intarzie foarte mult cu plata salariilor”, a mai spus absolventa de jurnalism.

Datorita pozitiei geografice, Ciprul fiind o insula de 9.251 de kilometri patrati in Marea Mediterana, bucataria cipriota se bazeaza foarte mult pe produsele din peste, asa ca meniul restaurantelor din Larnaca abunda de tot felul de retete pe baza de peste si fructe de mare. Este si cazul restaurantului Zephyros, situat chiar in portul Larnaca. Si aici, dintre cei 7 chelneri care lucreaza in prezent, 2 sunt romani. “Muncesc de mai mult de doi ani aici si sunt multumit. In Romania merg doar in vacanta, in august”, explica Dan, un tanar din Oltenita, absolvent de ASE.

La doar cateva sute de metri mai incolo, intr-un alt restaurant, The Varelli Tavern, muncesc alte doua romance, una fiind chelnerita si alta bucatareasa, pentru ca, in alt oras cipriot, Limasol, o familie de romani sa-si fi infiintat o mica afacere in vanzarea de suveniruri.

La intrebarea “de ce aleg mii de romani sa lucreze in Cipru?”, raspunsul vine din partea oficialilor ciprioti. “Salariul minim in Cipru este de 800 de euro, iar cel mediu de 2.000 de euro”, spune directorul general al biroului de turism din Cipru.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri