2 / 4

O criza acvatica pe picior de egalitate cu recesiunea economica

Pasionat inca din copilarie de documentarele realizate de Jacques Cousteau, Enric Sala s-a alaturat in 2007 National Geographic in calitate de explorator, participand alaturi de Pierre Cousteau la cea mai recenta expeditie National Geographic-Cousteau Society in Marea Mediterana.

“Inca de mic copil am fost inspirat de filmele realizate de Jacques Cousteau si am vrut sa fiu explorator. In urma cu cateva luni am urmarit unul din documentarele sale, un film alb-negru, din Marea Mediterana, din Marsilia. Erau foarte multe specii de pesti, imaginile fiind prima baza vizuala pe care o aveam pentru viata din Mediterana. Am decis sa ne intoarcem in aceeasi zona si sa aratam telespectatorilor diferentele”, spune Enric Sala.

Expeditia a inceput pe 4 iunie in Marsilia, cu opriri in zona rezervatiei naturale Scandola (Corsica), Insulele Medas, Insula Fermentera si parcul national Cabrera (Mallorca). Imaginile capturate vor fi incluse intr-un film documentar ce va avea premiera anul viitor pe National Geographic.

“Marea Mediterana era populata in trecut de pesti de dimensiuni mari. Exista insa zone din Mediterana care sunt protejate si acolo viata marina incepe sa isi revina. Exista lumina la capatul tunelului. Oceanele acum sunt ca niste conturi de banca. Toata lumea scoate bani, insa nimeni nu economiseste, nu pune la loc ce a luat. Aceste zone protejate pot fi privite ca si conturi de economisire – toata lumea poate prospera daca le exploateaza inteligent, de la pescari pana la industria turismului care atrage milioane de euro prin miile de turisti care vin sa faca scufundari. De exemplu, Costa Brava castiga anual 6 mil. euro din aceste activitati, de 20 de ori mai mult decat din pescuit. Insa doar 1% din Mediterana este protejat”, explica Sala.

Motivul pentru aceasta situatie il reprezinta lipsa de informare. “Multi oameni nu sunt constienti ca avem o problema si ca sunt solutii. In al doilea rand, nu exista interes politic pentru aceasta problema, nu exista cerere publica. Insa, turismul arata ca oamenii sunt interesati de natura, aleg Croatia sau Turcia pentru zone naturale unde pot realiza scufundari”, adauga Enric Sala.

Cea mai mare dezamagire a exploratorului o reprezinta lipsa de interes pentru problemele actuale ale mediului acvatic. “Oceanele ne ofera peste 50% din oxigenul de care avem nevoie, ofera milioane de tone de fructe de mare in fiecare an, regleaza climatul in care traim. Si toate aceste servicii sunt vitale pentru noi si nu constientizam cu adevarat valoarea lor”, declara Sala.

90% din speciile de pesti mari au disparut, fapt care demonstreaza, in opinia lui Sala, o situatie la fel de grava precum actuala criza financiara.

“Avem o situatie dificila. In privinta pescuitului problema a inceput in urma cu sute de ani, mai ales in Marea Mediterana. Recent avem problema poluarii si schimbarile climatice. Avem si multe solutii. Exista prea multe ambarcatiuni, marile sunt suprapopulate, ar trebui inlaturate cel putin jumatate dintre acestea. Din subventii de 35 mld. dolari alocate in fiecare an 20 mld. se duc spre activitati care promoveaza pescuitul excesiv si distrugerea coastelor”, explica Sala.

Daca omenirea as disparea in acest moment, amprenta sa asupra sanatatii mediului acvatic ar ramane vizibila “pentru zeci chiar sute de ani”, conchide Enric Sala.

Aflati din slide-ul urmator ce proiecte va lansa in acest an Pierre Cousteau

Sursa foto: National Geographic

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri