În anul 2000, Alexandru Toth Ardelean a înființat fabrica de pâine Sandy Impex, în județul Bihor, la doua patru kilometri de granița cu Ungaria. Cu timpul, afacerea de familie s-a transformat într-o companie cu peste 50 de angajați, care exporta, înainte de pandemia de Coronavirus, 20% din producție peste hotare.

Antreprenorul va investi peste 12 milioane de euro într-o nouă fabrică de panificație și patiserie în Oradea, care ar putea începe să producă pâine la finalul anului. Zilnic, unitatea va scoate aproximativ 30-40 de tone de pâine, iar 50% din producție ar putea ajunge pe piețele din Spania, Italia, Germania și Marea Britanie.

Pâine artizanală pe flux automat

Producția de pâine artizanală pe flux automat ar putea începe la finalul acestui an, construcția clădirii fiind gata.

„Investiția va fi gata imediat, suntem pe ultima sută de metri. Construcția este gata, sperăm ca în decembrie să dăm drumul la prima linie. Încercăm să producem pâine artizanală pe flux automat, adică să imităm frământarea manuală. Coacerea este similară uneia în cuptor cu cărămidă, iar malaxoarele imită frământarea de mână”, explică Alexandru Toth Ardelean.

În prezent, pâinea făcută de Sandy Impex ajunge în Bihor, Arad, Cluj și peste hotare. Compania intenționează să crească rata exporturilor, nicidecum să își extindă prezența în țară, unde infrastructura îi pune bețe în roată.

Preferăm să mergem dincolo, înspre vecini, este mai aproape de noi, este autobandă, este infrastructură,

Alexandru Toth Ardelean

Actuala fabrică va fi transformată „într-un centru de experiențe”, nefiind încă stabilit ce utilitate va avea odată ce noua unitate, dotată cu aparatură nouă, va funcționa.

Toth Ardelean: Sperăm să reușim să exportăm 50%

Linia de producție din noua fabrică Sandy Impex va permite extinderea termenului de valabilitate a pâinii la 21 de zile, de la 12 zile, cât este în prezent, iar noua unitate va ajunge, astfel, să exporte peste hotare 50% din ce produce.

„După ce vom da drumul la linie, sperăm să putem livra o cantitate însemnată către exterior, datorită faptului că o să avem termen de valabilitate de 21 de zile, fără niciun ameliorator sau conservant. Avem cereri pentru Italia, Germania, Anglia și Spania, numai că toată lumea cere o perioadă mai mare (n.r.- de valabilitate). Acum oferim 12 zile termen de valabilitate și vom putea oferi 21 de zile. Durează cam cinci zile numai manipularea, după ce livrăm noi la centrul de colectare și până o distribuie ei la magazinele lor. Atunci vor avea timp mai mare să vândă. Înainte de pandemie, rata exporturilor era de 20%. Aici, la noua fabrică, trebuie să reușim să exportăm 50% și să avem creșteri spectaculoase pe intern”, a explicat antreprenorul.

Investiția totală în noua fabrică se va ridica la 12,5 milioane de euro. Anul acesta, omul de afaceri a investit 7,5 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro din fonduri europene. În 2021 este programată a doua fază a investiției, de 2,5 sau 5 milioane de euro, în funcție de disponibilitatea fondurilor europene.

Sursa foto: Facebook Alexandru Toth Ardelean