Jamie Iannone, CEO-ul eBay le-a trimis angajaților o notă internă, o practică întâlnită, de atlfel și la giganții globali din tehnologie precum Google sau Meta. Liderul de la eBay a motivat că a fost nevoit să recurgă la aceste concedieri pentru că acesta este singurul mod în care compania poate deveni mai „agilă” menționând că numărul mare de angajați și de cheltuieli eclipsează creșterea afacerii. a mai spus că va „reduce” numărul de antreprenori pe care îi angajează. Mai mult, acesta a mai transmis și că va mai reduce din numărul de contractori și colaboratori cu care compania lucrează în prezent, notează Business Insider.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

În pofida faptului că ne confruntăm cu presiuni externe, cum ar fi mediul macroeconomic dificil, știm că putem fi mai buni cu factorii pe care îi controlăm. În timp ce facem progrese în raport cu strategia noastră, numărul de angajați și cheltuielile noastre generale au depășit creșterea afacerii noastre.

Jamie Iannone, CEO eBay

Ebay a mai concediat în februarie 2023 alți 500 de angajați, ceea ce reprezenta atunci 4% din forța de totală de muncă de care dispunea. În al treilea trimestru al anului trecut, compania a avut venituri de 2,5 miliarde de dolari, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Aceste concedieri noi de la eBay fac parte din noul val de disponibilizări început încă din prima lună a acestui an. Tonul acestora a fost dat de Google, Amazon, Apple sau Twitch.

Cele mai recente concedieri în IT sunt similare cu cele făcute de marile companii de tehnologie precum Google Meta sau Microsoft, la sfârșitul anului 2022 și început de 2023, cu toate că sunt în număr mai mic. Unul dintre motivele pentru care au loc disponibilizări în IT este ca urmare a faptului că multe companii își schimbă prioritățile, dar și ca urmare a faptului că introduc și adoptă inteligența artificială generativă, în mai multe departamente.

Sursa foto: Shutterstock