
“Intr-o economie extrem de fragila, cum este cea romaneasca, bazata in primul rand pe consum mai ales din import, intrarea unei firme in dificultate financiara poate crea probleme majore pe scara larga”, mentioneaza reprezentantii
Cum peste 90% dintre firmele romanesti sunt slab capitalizate, neavand la dispozitie resursele financiare pentru a rezista provocarilor, intrarea unui partener in insolventa poate atrage probleme financiare in cascada, pe tot lantul economic.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, analizate de Sierra Quadrant, 1.244 de firme din sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul/ repararea autovehiculelor si motocicletelor (versiunea 2008) au intrat in insolventa la nivelul lunii august, un numar aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolventa in primele trei luni.
In ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate in insolventa (V2008), in februarie 299, iar in martie 468 de companii. Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indica un numar de 1.244 de companii in insolventa fata de 17.69 in aceeasi perioada din 2018.
,,Cazurile de insolventa din sectorul comertului reprezinta majoritatea, intr-o economie in care, in primele opt luni au fost semnalate 3978 de noi cazuri de insolventa. Este o crestere semnificativa care tinde sa se accentueze in ultimul trimestru’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Toamna insolventelor
Potrivit datelor statistice, daca in luna ianuarie, la nivelul intregii economii erau raportate numai 500 de cazuri noi de insolventa, in august numarul acestora s-a apropiat de granita de 4.000.
,,Este o tendinta negativa, inregistrata si in anii trecuti, semestrul II si in special ultimul trimestru marcand declansarea procedurilor de insolventa in cadrul a mii de firme, pe fondul acumularii problemelor financiare’’, arata analiza. In 2018, numarul total al insolventelor in primele sapte luni a fost de 5615, iar pana la finele anului s-a ajuns la 8304, fata de 9102 in 2017.
,,Aceste dosare noi de insolventa se adauga celor aflate deja in derulare si care nu sunt deloc putine. In perioada 2013-2018, s-au inregistrat, in total 86,329 de dosare de insolventa, iar multe dintre companii se afla in continuare in aceasta procedura’’, afirma analistii.
Sierra Quadrant estimeaza ca, pe fondul accentuarii blocajului financiar si tendintei de dezintermediere si conservare a business-urilor, numarul insolventelor din 2019 ar putea trece de 9000 de cazuri.
Dincolo de comertul cu ridicata si cu amanuntul/ repararea autovehiculelor si motocicletelor, in topul noilor dosare de insolventa deschise in 2019, pe locul doi se situeaza sectorul constructiilor, cu 589 de cazuri, industria prelucratoare (469), transporturi si depozitare (315) si sectorul HORECA (310).
La nivel regional, cel mai provocator mediu de afaceri, din punct de vedere al insolventelor, il reprezinta Capitala, cu 669 de cazuri in primele opt luni, Bucurestiul fiind urmat de Bihor (328), Timis (222), Constanta (198), Iasi (165) si Cluj (154). La polul opus se aflau judetele Botosani, cu numai 20 de cazuri de insolventa, si Vaslui (20).
Analistii de la Sierra Quadrant sustin ca insolventa nu trebuie privita ca un stigmat in privinta relatiilor de afaceri.
,,Firmele aflate in insolventa au un plan de restructurare pe care trebuie sa-l urmeze si sunt monitorizate suplimentar de specialisti in domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparativ cu o firma obisnuita. Un parteneriat cu o firma aflata in insolventa poate aduce multiple avantaje – plati la timp, tarife avantajoase, conditii optime de livrare etc.’’, arata analiza.
Sursa foto: ShutterstockIn lipsa unui acord scris din partea InternetCorp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Insolventele se inmultesc in sectorul comertului. Consumul pierde teren.