Consumul, principalul motor al cresterii economice, incepe sa dea rateuri. Inflatia, blocajul financiar, deprecierea leului si scaderea vanzarilor creaza tot mai multe dificultati companiilor din comert. Peste 1.200 de firme din acest sector au intrat in insolventa in primele opt luni din acest an. Numarul insolventelor din retail, din august, era de aproape 10 ori mai mare decat in ianuarie, arata o analiza a companiei specializata in insolvente Sierra Quadrant.

“Intr-o economie extrem de fragila, cum este cea romaneasca, bazata in primul rand pe consum mai ales din import, intrarea unei firme in dificultate financiara poate crea probleme majore pe scara larga”, mentioneaza reprezentantii

Cum peste 90% dintre firmele romanesti sunt slab capitalizate, neavand la dispozitie resursele financiare pentru a rezista provocarilor, intrarea unui partener in insolventa poate atrage probleme financiare in cascada, pe tot lantul economic.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, analizate de Sierra Quadrant, 1.244 de firme din sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul/ repararea autovehiculelor si motocicletelor (versiunea 2008) au intrat in insolventa la nivelul lunii august, un numar aproape egal cu cel al firmelor care au declarat insolventa in primele trei luni.

In ianuarie, ONRC raporta 147 de firme intrate in insolventa (V2008), in februarie 299, iar in martie 468 de companii. Pe ansamblul primelor opt luni, statistica indica un numar de 1.244 de companii in insolventa fata de 17.69 in aceeasi perioada din 2018.

,,Cazurile de insolventa din sectorul comertului reprezinta majoritatea, intr-o economie in care, in primele opt luni au fost semnalate 3978 de noi cazuri de insolventa. Este o crestere semnificativa care tinde sa se accentueze in ultimul trimestru’’, arata analiza Sierra Quadrant.

Toamna insolventelor

Potrivit datelor statistice, daca in luna ianuarie, la nivelul intregii economii erau raportate numai 500 de cazuri noi de insolventa, in august numarul acestora s-a apropiat de granita de 4.000.

,,Este o tendinta negativa, inregistrata si in anii trecuti, semestrul II si in special ultimul trimestru marcand declansarea procedurilor de insolventa in cadrul a mii de firme, pe fondul acumularii problemelor financiare’’, arata analiza. In 2018, numarul total al insolventelor in primele sapte luni a fost de 5615, iar pana la finele anului s-a ajuns la 8304, fata de 9102 in 2017.

,,Aceste dosare noi de insolventa se adauga celor aflate deja in derulare si care nu sunt deloc putine. In perioada 2013-2018, s-au inregistrat, in total 86,329 de dosare de insolventa, iar multe dintre companii se afla in continuare in aceasta procedura’’, afirma analistii.

Sierra Quadrant estimeaza ca, pe fondul accentuarii blocajului financiar si tendintei de dezintermediere si conservare a business-urilor, numarul insolventelor din 2019 ar putea trece de 9000 de cazuri.

Dincolo de comertul cu ridicata si cu amanuntul/ repararea autovehiculelor si motocicletelor, in topul noilor dosare de insolventa deschise in 2019, pe locul doi se situeaza sectorul constructiilor, cu 589 de cazuri, industria prelucratoare (469), transporturi si depozitare (315) si sectorul HORECA (310).

La nivel regional, cel mai provocator mediu de afaceri, din punct de vedere al insolventelor, il reprezinta Capitala, cu 669 de cazuri in primele opt luni, Bucurestiul fiind urmat de Bihor (328), Timis (222), Constanta (198), Iasi (165) si Cluj (154). La polul opus se aflau judetele Botosani, cu numai 20 de cazuri de insolventa, si Vaslui (20).

Analistii de la Sierra Quadrant sustin ca insolventa nu trebuie privita ca un stigmat in privinta relatiilor de afaceri.

,,Firmele aflate in insolventa au un plan de restructurare pe care trebuie sa-l urmeze si sunt monitorizate suplimentar de specialisti in domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparativ cu o firma obisnuita. Un parteneriat cu o firma aflata in insolventa poate aduce multiple avantaje – plati la timp, tarife avantajoase, conditii optime de livrare etc.’’, arata analiza.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri