Holcim România dezvoltă un parc fotovoltaic cu panouri bi-faciale, în cadrul unui proiect co-finanțat din fonduri norvegiene. În urma proiectului va rezulta un sistem fotovoltaic cu o putere totală instalată de 0.999 MWe, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 383 tone CO2/an și o producție de energie din surse regenerabile cu o medie anuală de 1.254 MWh.

„Inovația este esențială pentru atingerea obiectivelor noastre Net Zero emisii de carbon. Încă de la începutul activității Holcim în România, în urmă cu 25 de ani, tehnologizarea și sustenabilitatea proceselor de producție au stat la baza întregii dezvoltări. Ne aflăm în punctul în care este nevoie de soluții pentru construcții sustenabile și durabile, care să răspundă cerințelor de reglementare, așteptărilor sociale și care să protejeze mediul înconjurător. Iar una dintre soluții este să reducem consumul de energie și de materii prime și să folosim resurse regenerabile de energie și resurse alternative de materii prime si combustibili, în acord cu principiile economiei circulare. În acest context, vom continua să ne îmbunătățim, să multiplicăm bunele practici, să inovăm și să ne transformăm pe măsură ce se dezvoltă noi tehnologii și devin accesibile”, a declarat Bogdan Dobre, CEO Holcim România & Market Head Moldova (foto jos).

Citește și: Claudiu Munteanu Jipescu, Dentons: Primul obstacol pentru investiții în energii regenerabile e schimbarea continuă a legilor

Valoarea asistenței financiare nerambursabile este de 357.400 de euro, iar proiectul este derulat în parteneriat cu International Development Norway AS (IDN) Norway – o organizație norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco-business.

Punctele de lucru Holcim au fost optimizate prin instalarea celor mai performante tehnologii disponibile la nivel european pentru reducerea emisiilor de CO2. De altfel, fabrica de ciment Holcim din Aleșd deține deja de mai mulți ani și o instalație pentru recuperarea energiei termice reziduale și transformare a energiei recuperate în energie electrică, produsă fără consum de combustibil și fără emisii suplimentare față de procesul normal de producție.

Sursa foto: Unsplash