Afirmația a fost făcută de Julia Leferman, directorul general al Asociaţiei Berarii României și membru al directoratului RetuRO Sistem de Garanție Returnare. Oficial, Sistemul de Garanție Returnare va intra în vigoare la 30 noiembrie 2023.

Însă, întrebată dacă e posibil ca data să fie decalată, Julia Leferman a răspuns că acesta ”este un risc pe care nu îl putem exclude”. Ea reprezintă Asociaţia Berarii României în cadrul RetuRO, administratorul SGR. Asociația deține 30% din acțiunile acestei societăți, care va gestiona efectiv sistemul.

”Rermenul este foarte strâns, iar România e țara unde uneori ai nevoie de un an pentru o autorizație de construcție”, a mai spus Leferman.

Printre dificultăți, ea a menționat faptul că trebuie construite de la zero 6 fabrici noi – adică centrele regionale de colectare și numărare a ambalajelor. De asemenea, e nevoie să fie încheiate contracte comerciale cu peste 100.000 operatori economici.

”Este un efort foarte mare”, a afirmat Leferman. ”Lucrăm cu acest termen, toate energiile se îndreaptă spre a face sistemul să pornească de la 30 noiembrie.”

SGR – sistemul prin care practic consumatorii primesc bani pentru ambalajele reciclate – a fost discutat încă din 2018, însă a fost aprobat oficial abia în octombrie 2021. După amânări succesive, autoritățile au stabilit în octombrie 2022 că Sistemul Garanție Returnare va intra în vigoare la 30 noiembrie 2023.

Sursa foto: Shutterstock