Mercedes-Benz Trucks & Buses a livrat primul camion electric eActros din România, către compania de transport Blue River. Modelul eActros 400 urmează să intre in operațiunile curente de transport marfă ale retailerului Lidl România. Camionul electric va fi folosit pentru livrarea produselor, printre care se numără și produsele proaspete, precum fructele și legumele, către magazinele Lidl din București și împrejurimi, atât ziua, cât și noaptea.

Lidl România devine prima companie de la noi din țară care a optat pentru un camion electric al constructorului din Stuttgart. „Ne dorim ca modelele cu propulsie alternativă din portofoliul Mercedes-Benz Trucks să ajungă la fel de repede în fruntea preferințelor transportatorilor din România precum cele convenționale,” a declarat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania.

Mercedes-Benz eActros, un camion la fel de puternic ca un supercar

„Noi, Lidl, suntem o companie care are sustenabilitatea integrată în strategia de business, așa că ne uităm la impactul pe care îl avem pe întreg lanțul de valoare. De aceea, transportul este unul dintre aspectele pe care le evaluăm constant,” a spus Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR Lidl România.„Produsele noastre se livrează deja cu primul camion 100% electric din România și cu camioane Euro 5 și Euro 6, așadar ne bucurăm că am mai făcut un pas sustenabil înainte,” a adăugat aceasta.

Camionul eActros livrat către Blue River este configurat cu șasiu pe trei axe și patru baterii litiu-ion, fiecare cu o capacitate instalată de circa 112 kWh. Aceasta înseamnă o capacitate totală a bateriei de aproximativ 448 kWh, ce permite parcurgerea unor distanțe de până la 400 km. Desigur, autonomia exactă poate varia în funcție de mai mulți factori precum topografia, comportamentul șoferului, temperatura exterioară, încărcătură și tipul de suprastructură.
Acest model eActros 400 a fost carosat cu box frigorific Kiesling și agregat frigorific cu recorder de temperatură. Suprastructura beneficiază de scară de acces retractabilă și de un perete despărțitor COOL SLIDE, cu trei elemente de etanșare magnetică, a cărui poziție poate fi modificată prin glisarea pe șina de la nivelul acoperișului. Siguranța încărcăturii este asigurată de grinda de încărcare din aluminiu, cu inserții din oțel, ce permite o forță maximă de 1000daN, precum și de celelalte șine de fixare din oțel inoxidabil.

Pentru că Mercedes-Benz eActros este foarte silențios la drum, acesta a fost echipat cu un sistem extern de alertă acustică a vehiculelor (AVAS), inclus în configurația standard și în conformitate cu cerințele legale, ce avertizează utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii sau bicicliștii, cu privire la camionul electric aflat în proximitatea lor.

„Printre celelalte funcționalități ale camionului eActros se numără Multimedia Cockpit - bordul digital ce le oferă șoferilor foarte multe informații și funcții utile. Angajații noștri au apreciat și spațiul generos din cabină, având în vedere că vorbim despre un camion de distribuție. Un mare plus îl reprezintă sistemele de siguranță prin senzorii de proximitate, care împreună cu oglinzile MirrorCam, definesc o experiență de conducere relaxată la volanul eActros,” a subliniat Alexandru Păun, General Manager Blue River. Printre serviciile oferite de Blue River se numără transportul de marfă intern și extern, cu o flotă formată din 150 de camioane proprii.

Sursa foto: Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania