Legea privind mobilitatea urbană durabilă, propusă chiar de Guvern, a trecut de ambele camere și ar putea fi promulgată curând. În linii mari, ea ar trebui să ducă la reducerea numărului de mașini proprietate personală, dar și de camioane și alte vehicule de transport marfă, în Capitală și în marile orașe. Va fi încurajată, în schimb, dezvoltarea infrastructurii de transport în comun.

De exemplu, până la sfârșitul anului 2030, în București și în principalele orașe, cel puțin 60% din populație va trebui să fie la mai puțin de 500 de metri de o linie de transport în comun cu frecvență maximă de 20 de minute. Iar până la sfârșitul lui 2025, toate orașele reședință de județ vor fi obligate să introducă benzi speciale pentru transportul în comun.

Vor deveni obligatorii și măsuri de ”calmare a traficului” și de limitare a utilizării autovehiculelor personale în orașe.

Zone cu nivel scăzut de emisii, în principalele orașe

Foarte concret, Capitala și principalele orașe vor trebui să instituie ”zone cu nivel scăzut de emisie” (ZNSE), în care sunt restricții pentru vehicule ”în vederea îmbunătățirii calității aerului”. Astfel de zone pot să fie cu tarif de acces – pe modelul ”vinietei Oxigen” care nu mai fost introdusă niciodată în Capitală. Proiectul a fost abandonat de fostul primar, Gabriela Firea, iar Nicușor Dan nu l-a mai reluat. La sfrșitul anului trecut, când am încercat să aflăm ce planuri are Primăria Capitalei pentru a reduce poluarea, nu exista niciun proiect de acest tip.

Cealaltă variantă de zone cu nivel scăzut de emisii propusă în lege este cea fără tarif, dar cu reguli de acces. În acest scenariu nu vor fi bariere, dar, conform proiectului, primăriile ar trebui să asigure ”controlul aleatoriu” al accesului prin intermediul poliţiei locale.

Indiferent de variantă, în ZNSE nu vor putea intra decât vehicule care respectă un anumit standard de emisii sau plătesc taxă (excepție făcând transportul în comun, mașinile de poliție, ambulanță, pompieri).

Până la sfârșitul lui 2027, Bucureștiul și marile orașe vor trebui să implementeze și sisteme de transport inteligente. Un plan de acest tip tocmai a fost anunțat pentru zona București-Ilfov - TPBI cere oferte de la companii pentru sisteme smart de transport în comun.

Sursa foto: wall-street.ro