"Proiectele de energie eoliană terestră şi proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitaţia va fi lansată în perioada următoare, ofertanţii câştigători fiind aşteptaţi să fie anunţaţi în noiembrie 2023. O notă informativă pentru ofertanţi va fi publicată înainte de lansarea oficială a licitaţiei şi va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei", anunță BERD.

10 GW de solar și eolian până în 2030

BERD cooperează cu Ministerul Energiei şi cu alte autorităţi române relevante pentru a crea cadrul legal şi de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD şi pentru a implementa procesul de licitaţie competitivă pentru prima rundă de licitaţii din 2023. Licitaţiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfDs pentru un total de 10 GW de capacitate de generare a energiei eoliene şi solare PV până în 2030.

BERD a sprijinit implementarea de licitaţii pentru energie regenerabilă în multe ţări în care operează. Până în prezent, BERD a investit peste 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.

Cum funcționează contractele pentru diferență

Ce sunt CfD? Un CfD (Contract pentru Diferență) este un mecanism de piață care funcționează prin stabilizarea veniturilor pentru producătorii de energie la un nivel de preț fix stabilit fie în urma unor licitații pentru acordarea sprijinului de tip CfD fie prin negociere directă. Producătorii obțin venituri din vânzarea de electricitate pe piață: în cazul în care prețul obținut este sub cel fix, primesc diferența, iar dacă este peste cel fix, rambursează diferența. Un exemplu de CfD sunt unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Practic, statul român le garantează investitorilor creditele pentru construirea reactoarelor prin contracte de acest tip.

Comisia Europeană promovează acum contractele pentru diferență ca o alternativă la actualul model al pieței de energie, care a dus la scumpiri masive în contextul crizei din ultimii ani. Contracte pe termen lung, fie că sunt CfD sau PPA, ar putea stabiliza prețurile, speră Comisia.

La nivel național se discută despre o schemă de tip CfD, care ar urma să fie implementată în 2023. Ministerul Energiei a anunțat inițial că legislația va fi finalizată în 2022, dar noul termen este iunie 2023. Atunci se preconizează și prima licitație de acest fel, pentru proiecte eoliene și solare.

Dezavantajul CfD-urilor este că se bazează pe stat pentru a achita de la buget diferența atunci când prețul este sub cel fixat. Ca urmare, o schemă de sprijin precum cea a BERD poate fi extrem de utilă/

Sursa foto: Pexels