La mai bine de un an de la primul anunț în acest sens, grupul OMV Petrom a anunțat că investiția în facilitățile de producție a hidrogenului verde de la rafinăria Petrobrazi este securizată. Vor fi construite două instalații care vor costa 190 de milioane de euro din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele doua instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici.

Restul sumei, adică 560 milioane de euro, se vor îndrepta în instalații de producție pentru combustibil sustenabil pentru aviație (SAF) și pentru uleiul vegetal hidrotratat (HVO), adică motorina eco. Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică.

Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcție de cerere pieței și mixul de materii prime disponibil. Instalația are un consum anual de ~11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurata de cele doua unități noi de producție a hidrogenului verde. OMV Petrom nu este singura companie care investește în hidrogenul verde pentru unitățile sale de producție, dar vorbim de o investiție în premieră în România.

Sursa foto: OMV Petrom