Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultima zi bancara a anului 2017 arata cel mai slab leul de pana acum in fata monedei unice europene. BNR a cotat, vineri, un euro la 4,6597 lei, cu aproape jumatate de ban peste precedentul “record” negativ al monedei nationale de 4,6551 lei/euro inregistrat pe data de 21 noiembrie, in acest an.

In schimb, leul se apreciaza pe final de an in fata dolarului american, la un curs de 3,8915 lei/dolar, insa doar datorita slabiciunii monedei americane in fata celei europene (avand in vedere ca dolarul, ca si celelalte monede, sunt cotate indirect pe piata din Romania, prin intermediul euro).

In aceste conditii, prognozele economistilor pentru anul viitor pot parea chiar optimiste. Cel mai recent, analistii CFA si-au revizuit in crestere prognoza de curs pentru urmatoarele 12 luni, la 4,7329 lei/euro, (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara).

Si mai important este faptul ca peste 90% dintre participantii la un sondaj al organizatiei anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior).

Care este explicatia deprecierii leului?

Leul s-a depreciat sistematic in ultimele luni, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si pe fondul schimbarii de optica adoptata de BNR. Banca centrala a anuntat, recent, ca va permite o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, pentri a putea mentine stabilitatea dobanzilor pe piata monetara.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat recent ca o fluctuatie a cursului de plus/minus 1% nu este periculoasa, insa a mentionat faptul ca, dintre monedele din regiune, leul se confrunta cu o depreciere mai de durata, avand in vedere volumul tot mai mare de importuri care a condus, in ultimele luni, la adancirea deficitului comercial cu aproximativ un miliard de euro pe luna.

In ultimii ani, cursul leu/euro a fost unul din cele mai stabile din regiune, osciland in jurul a 4,5 lei/euro. Fluctuatiile din prezent sunt cele mai apmple inregistrate din anul 2012 incoace, cand, pe fondul tensiunilor politice generate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cursul a testat nivelul de 4,65 lei/euro, devenit maxim istoric pana in urma cu cateva luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri