Cum vedem atentatele de la 11 septembrie dupa 10 ani? Ce s-a schimbat fundamental in tot acest timp? 9AM va pune la dispozitie cateva pespective asupra unuia dintre evenimentele care a zguduit cel mai tare lumea la inceput de mileniu.
Astazi se implinesc 10 ani de la atentatele din 11 septembrie, care au zguduit scena internationala si Statele Unite ale Americii. S-au spus enorm de multe lucruri despre ce s-a intamplat atunci, despre teoriile care stau in spatele lor si despre efectele pe care le-au avut asupra modului cum au evoluat relatiile internationale, dar si vietile americanilor.

Teorii ale conspiratiei despre 9/11


"Deceniul care ne separa de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 nu a schimbat lumea intr-un mod atat de categoric precum s-ar fi parut in zilele sau primii ani care au urmat atentatelor. Dimpotriva, daca avem in vedere toate evenimentele direct legate de 11 septembrie (si cursul lor ulterior), as spune ca ultimul deceniu a fost unul marcat de numeroase (si spectaculoase) rasturnari de situatie, in care idei si simboluri s-au combinat (si transformat) intr-o maniera aproape dialectica", a comentat Radu Cucuta, director al revistei Journal of East European and Asian Studies.

Acesta a aratat ca momentul 11 septembrie a creat mai mult o serie de paradoxuri atat in felul cum s-au impletitit viziunile si teoriile, cat si in politica lui Bush centrata pe "lupta impotriva terorismului".

Ce simte Bush cand se gandeste la 11 septembrie 2001?


"Nici politica administratiei Bush nu a fost una mai putin paradoxala – profesorul John Mearsheimer numea interventiile americane in Irak si Afganistan expresia unui „wilsonianism cu dinti” – un amestec de idealism si incredere exagerata in utilizarea fortei militare. Cu toate acestea, dincolo de prelungirea neasteptata si de costurile imense ale conflictelor militare declansate in urma atentatelor de acum zece ani, retrospectiv, „razboiul impotriva terorismului” nu mai pare a fi mai degraba un artificiu retoric – costurile reale ale recurgerii la tacticile teroriste au crescut semnificativ, in timp ce inclusiv sustinerea statala a actorilor care recurg la acte teroriste a devenit o tactica de evitat (inclusiv pentru statele care si-au facut un titlu de glorie din politica anti-americana)", a mai explicat Cucuta.

Citeste aici continuarea articolului.

Sursa foto: www.sxc.hu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri