Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, insa, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, adusi la preturi foarte mici din import, de proasta calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federatiei Cartofului.

"Romanul consuma, in medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua paine a romanului. Din pacate, insa, din cauza nivelului scazut de trai, multi romani mananca cartofii cu paine. Cand mananci cartofi, nu mai trebuie sa mananci paine, pentru ca ingrasa", a declarat Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului, scrie Mediafax.

El spune ca, din pacate, un sfert dintre cartofii consumati de romani sunt de o calitate culinara mai proasta. Acestia provin din import si sunt mai mari decat cartofii obisnuiti. "Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vand pe nimic in strainatate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricati, dar au mai putine calitati culinare. Sunt mai putin gustosi, pentru ca au o cantitate mai mare de apa. Romanul daca il vede mare, crede ca e bun", a mai spus Botoman.

Acesta a afirmat ca aproximativ un sfert dintre cartofii din piata se incadreaza in aceasta categorie si provin din import. Din cauza importurilor masive din ultima perioada, producatorii sunt presati sa reduca preturile pentru a putea face fata concurentei.

"Pretul cartofului la producatoreste foarte mic, de 0,4-0,5 lei pe kilogram. Vin foarte multe importuri, mai ales din Polonia, la preturi mici, fara taxe si fara facturi. Vrem si noi sa se reduca TVA la cartofi", a mai spus reprezentantul federatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri