Alianta Renault-Nissan este pe cale sa preia o participatie majoritara la producatorul rus de automobile AvtoVAZ, achizitie care ar propulsa-o pe locul al treilea la nivel mondial, potrivit cotidianului japonez Nikkei, citat de AFP.
Renault si partenerul sau japonez negociaza de mai multe luni majorarea participatiei la cel mai mare producator rus de automobile, care fabrica automobilele Lada, noteaza Mediafax.

Potrivit discutiilor a caror finalizare este iminenta, Nissan va cumpara 25% din actiunile AvtoVAZ, pentru aproape un miliard de dolari, a relatat publicatia japoneza.

Renault este deja proprietarul a 25% plus o actiune din Avtovaz, din februarie 2008, astfel incat, daca Nissan va face achizitia, alianta va deveni actionar majoritar.

Un purtator de cuvant al Nissan a refuzat sa comenteze.

Daca acordul va avea loc, entitatea Renault-Nissan-AvtoVAZ va deveni al treilea mare constructor auto la nivel mondial, cu 7,23 milioane de vehicule vandute in 2010, in urma Toyota si General Motors, dar inaintea Volkswagen, care a comercializat anul trecut 7,14 milioane vehicule.

Dupa preluarea controlului, alianta vrea sa asambleze, din 2012, un automobil compact Nissan la o uzina AvtoVAZ din centrul Rusiei, si intentioneaza sa construiasca o noua fabrica in extremul orient rus.

Cei trei constructori ar putea totodata sa construiasca la o uzina AvtoVAZ o masina foarte ieftina, destinata pietelor emergente, potrivit Nikkei.
Directorul general al aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a declarat in februarie ca alianta vrea sa preia controlul asupra AvtoVAZ pana la sfarsitul acestui an.

Alianta s-a angajat sa investeasca impreuna cu constructorul rus pana la doua miliarde de dolari in Rusia, pentru a produce 500.000 de masini pe an.

Sectorul auto din Rusia este in curs de redresare, dupa ce a fost grav afectat de criza economica mondiala din 2009, cand vanzarile s-au prabusit cu 49% fata de anul anterior.

In 2010, vanzarile de automobile din Rusia au crescut cu 30%, la 1,91 milioane unitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri