Guvernul a constatat ca ANAF nu poate verifica in timp real daca transportatorii care solicita restituirea unor bani din acciza suplimentara la motorina primesc si alte compensatii. Pentru a nu sista plata, Executivul a decis sa acorde banii pe baza unei simple declaratii pe propria raspundere, controlata ulterior de ANAF.

Legislatia actuala stabileste ca, pentru a se inscrie in in Registrul vehiculelor si al operatorilor economici eligibili pentru restituire de accize, transportatorii trebuie sa faca dovada ca nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport marfuri si persoane, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie sa verifice acest lucru si sa informeze Autoritatea Rutiera Romana, prin intermediul careia sunt restituiti banii. Guvernul a ajuns insa la concluzia ca aceste compensatii pot fi acordate atat de autoritati centrale, cat si de cele locale, astfel ca "identificarea lor si administrarea informatiilor de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala este greu de realizat", releva un proiect obtinut de Mediafax.

Constatarea s-a produs la cinci luni dupa termenul de la care transportatorii au putut depune cereri pentru estituirea unei parti din banii aferenti accizei.
La momentul deciziei Guvernului de a returna o parte din banii aferenti accizei, presedintele Traian Basescu a atentionat ca intelegerea pe care a facut-o premierul Victor Ponta cu transportatorii este un lucru complicat, pentru ca "o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat". In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca este convins ca Parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.

Acum, constatand ca ANAF nu poate verifica rapid informatiile, Guvernul a pregatit un proiect de hotarare care stabileste ca informatiile cu privire la indeplinirea obligatiei transportatorilor de a nu beneficia de alte compensatii sa nu mai faca obiectul protocolului incheiat intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Rutiera Romana, iar transportatorilor sa li se solicite doar o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca acestia nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport, urmand ca verificarea declaratiilor sa faca obiectul "controlului ulterior" al ANAF. Modificarea este justificata prin "fluidizarea" procesului de inregistrare in Registrul vehiculelor pentru restituirea banilor aferenti accizei. De la 1 aprilie, a fost introdusa o acciza suplimentara pentru carburanti de 7 eurocenti pe litru, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen).

In urma protestelor transportatorilor, Guvernul a decis ca, pentru motorina, transporatorilor sa le fie returnat, trimestrial, 4 centi din acciza de 7 eurocenti, pe baza facturii de achizitionare a carburantului. Acest sistem, prin care transportatorii primesc inapoi o parte din acciza introdusa din aprilie, va fi mentinut timp de cinci ani, pana la 31 martie 2019. Bugetul total maxim estimat al schemei se ridica la 637,7 milioane euro, dar cu posibilitatea suplimentarii, numarul anual estimat al transporatorilor care urmeaza sa beneficieze de acest ajutor de stat fiind de 20.114.

Sursa foto: transportator, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri