Registrul Auto Roman a lansat un proces de achizitie a unui echipament portabil de masurare a emisiilor poluante, valoarea fiind estimata la 1,62 milioane lei (365.000 euro) fara TVA, care va permite prelevarea si analizarea unor mostre din gazele emise in mers, in conditii reale de trafic, pentru toate tipurile de masini.

Procesul de achizitie publica a fost lansat in 22 septembrie, iar echipamentul corespunde principiilor de functionare si caracteristicilor tehnice prevazute in ultimele regulamente europene in materie, emise in 2016.

"RAR urmeaza sa achizitioneze un singur echipament portabil, ambarcat pe autovehiculele testate, un sistem compus din mai mule aparate, care se utilizeaza pentru determinarea poluantilor gazosi emisi de autovehicul in timpul deplasarii in conditii reale de trafic, in vederea obtinerii omologarii de tip, europene si nationale, precum si a supravegherii de piata", a precizat, pentru News.ro, directorul general al RAR, George Dinca.

Achizitia vine la un an dupa izbucnirea scandalului Volkswagen. Grupul auto german a recunoscut anul trecut ca a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor in timpul testelor.

Potrivit expertilor, utilizarea de echipamente precum cel care urmeaza sa intre in dotarea Registrului Auto Roman fac imposibila trucarea testelor, pentru ca sunt sunt masurate emisiile efective in conditii de trafi real.

Echipamentul poate masura emisiile tuturor autovehiculelor de pasageri (categoria M) sli de transport de marfa (categoria N).

"Echipamentul portabil de masurare a emisiilor poluante - PEMS -, care se poate instala pe orice autovehicul din categoriile M si N, se conecteaza la sistemul de evacuare al autovehiculului, in partea finala a acestuia, preleveaza si analizeaza mostre din gazele de evacuare, in timp ce autovehiculul este condus in conditii reale de trafic, pe un traseu prestabilit si verificat cu ajutorul aparatului GPS din dotarea PEMS", a mentionat seful RAR.

Echipamentul are instalate programe informatice care realizeaza un raport in care sunt prezentante cantitatile de substante poluante - CO, CO2, NO, NO2, NOx, HC, CH4, NMHC -, precum si particulele nanometrice - pulberi in suspensie - rezultate din analiza gazelor de evacuare prelevate in timpul parcurgerii traseului.

Potrivit caietului de sarcini, noul echipament trebuie livrat si instalat in cel mult sase luni dupa atribuirea contractului.

Registrul Auto Roman este autoritatea competenta in Romania in domeniul vehiculelor rutiere, sigurantei rutiere, protectiei mediului inconjurator si asigurarii calitatii.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri