Senatul a aprobat miercuri privatizarea Automobile Craiova. Legea urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, nu inainte insa de pronuntarea Comisiei Europene asupra vanzarii intreprinderii catre compania americana Ford, relateaza NewsIn.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a solicitat miercuri, in plenul Senatului, aprobarea privatizarii intreprinderii craiovene, oficialul guvernamental evitand sa expuna pasaje din raportul comisiei de resort si limitandu-se la o pledoarie in favoarea implicatiilor sociale pe care le are vanzarea Automobile Craiova. Mihai Voicu a aratat ca, in acest moment, in compania craioveana "nu se produce nimic", iar "muncitorii stau si asteapta". Voicu a vorbit in continuare despre avantajele ce vor decurge din privatizare, investitii de 675 de milioane de euro, cresterea productiei de automobile la 300 de mii de bucati pe an, dublarea numarului de angajati, sau crearea de locuri de munca in industria conexa, plus cheltuieli directe in economia romaneasca de peste un miliard de euro anual. "Nu exista niciun fel de contestare a acestui proces care este asteptat in Craiova si toata Oltenia", a afirmat Mihai Voicu.

Din dezbaterile in plen s-au desprins si cateva voci critice, printre care si cea a viceliderului PRM Carol Dina, care a amendat clasa politica romaneasca, Guvernul si Parlamentul pentru ca "nu au invatat nimic din experienta trista a asa-ziselor privatizarii din ultimii ani". El a cerut o "radiografie" a contractului in cauza, astfel incat Senatul sa ia o decizie in cunostinta de cauza si a solicitat amanarea dezbaterilor asupra vanzarii Automobile Craiova pana pe 28 februarie, data la care Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte asupra privatizarii. "De ce sa ne pripim si sa nu aflam ce spune Comisia", a spus Carol Dina.

Argumentele peremistului au fost demontate de Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, care a explicat ca procesul trebuie dus pana la votul final, dar nu inainte de raspunsul Comisiei Europene. El a aratat ca legea se afla in Senatul Romaniei de peste patru luni, iar formula ei include si amendamentele propuse si acceptate. De asemenea, investigatia oficialilor europeni a decurs inainte de primirea contractului de privatizare, iar Romania a stopat procedurile de intrare in vigoare pana la incheierea discutiilor dintre Romania si CE. "Comisia Europeana ne-a comunicat ca pana pe 28 februarie vom avea o decizie. Suntem optimisti", a mai spus Vladescu.

PNL si PSD au sustinut privatizarea, social-democratul Serban Mihailescu a afirmat ca trebuie data posibilitatea continuarii procesului, iar grupul parlamentar pe care il reprezinta va sustine aceste demers. PC, prin vocea lui Gavrila Vasilescu, a criticat insa ca Senatul trebuie sa-si dea un vot pentru fiecare privatizare de anvergura, in conditiile in care parlamentarii nu detin toate datele privind acest proces.

Privatizarea a fost aprobata de Senat cu 56 de voturi pentru, 4 abtineri si 3 impotriva. Legea urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional. Votul a fost contestat de senatorul PRM Mihai Unghianu, care a atentionat ca nu a existat cvorum de lucru. Contestatia a fost respinsa de presedintele de sedinta, democrat-liberalul Radu Berceanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri