General Motors a afisat in primul trimestru o pierdere de 5,9 miliarde dolari, mai mica decat estimau analistii, dupa ce a exercitat presiuni asupra actionarilor pentru a sterge o datorie de 44 miliarde dolari inainte de termenul de 1 iunie impus de guvern pentru restructurare, scrie Bloomberg.
Excluzand o parte din costuri, pierderea General Motors (GM) de 9,66 dolari/actiune a fost mai mica decat estimarea medie a anlistilor, de 10,97 dolari/actiune, din cadrul unui sondaj Bloomberg.

Directorul executiv, Fritz Henderson, a spus in aceasta saptamana ca vrea in continuare sa evite intrarea grupului sub protectia legii falimentului. O asemenea masura este mai probabila acum, dupa ce detinatorii de obligatiuni s-au opus unui plan propus de administratia Obama, de a converti datorii de 27 miliarde dolari in actiuni in cadrul grupului reorganizat.

GM avea la sfarsitul lunii martie lichiditati de 11,6 miliarde dolari, in scadere fata de nivelul de 14,2 miliarde dolari de la 31 decembrie. Cel mai mare constructor auto din Statele Unite a cheltuit cu 10,2 miliarde dolari mai mult decat a generat din operatiuni, cifra compensata partial prin credite guvernamentale.

GM supravietuieste printr-un ajutor guvernamental de urgenta de 15,4 miliarde dolari. Pierderile totale inregistrate de companie din 2004, ultimul an profitabil, se ridica la 82 miliarde dolari.

Presedintele american Barack Obama a stabilit termenul limita de restructurare la 1 iunie, oferind grupului 60 de zile pentru a se reorganiza fara sa intre in faliment. Acesta a respins planul initial al companiei, de a disponibiliza 47.000 persoane in acest an, pentru a reduce datoriile cu 28,5 miliarde dolari, spunand ca nu este suficient pentru ca grupul sa redevina viabil.

Conform planului de restructurare publicat pe 27 aprilie, GM a decis sa desfiinteze marca Pontiac, sa inchida alte doua fabrici si sa elimine alte 7.000 de locuri de munca pana la sfarsitl anului.

Titlurile GM s-au depreciat miercuri cu 10%, la 1,66 dolari/actiune, la bursa din New York. In primul trimestru, actiunile s-au depreciat cu 39%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri