Akio Toyoda, nepotul fondatorului Toyota, a devenit noul presedinte al companiei nipone, in plina criza economica si intr-un moment in care aceasta incearca sa reziste conditiilor dure de pe piata auto.
In luna mai, Toyota a raportat cele mai mari pierderi din istoria sa si a avertizat ca situatia nu se va imbunatati nici in 2009. In anul financiar incheiat in 31 martie, compania a afisat pierderi de 437 miliarde yeni (4,6 miliarde dolari).

Toyoda va conduce o noua echipa de administratie ce include patru noi vicepresedinti executivi. Ca multi alti rivali, Toyota a redus productia, inclusiv in cadrul fabricilor din Marea Britanie, in contextul prabusiirii vanzarilor.

"Ne asteptam sa continuam sa ne confruntam cu probleme in mediul de afaceri in care operam, pe termen scurt, in ciuda unor semne de revenire in anumite zone", a spus fostul presedinte al companiei, Katsuaki Watanabe.

Analistii spun ca Watanabe, care a condus compania din 2005, a platit pretul pentru recentele probleme ale producatorului auto. Totusi, acesta va ramane in consiliul de conducere al companiei, ca vicepresedinte.

Toyota a fost fondata de Kiichiro Toyoda in 1937. Acesta a ales special numele companiei, in loc sa i-l atribuie pe al sau, din cauza ca Toyota este considerat mai norocos, atunci cand este scris in japoneza.

"Putem spune ca, daca Toyota esueaza, atunci economia Japoniei se va prabusi cu siguranta", a spus analistul Masaaki Sato, care a scris mai multe carti despre constructorul auto.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.

Totusi, activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor. Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.

Economia Japoniei a fost afectata de un colaps al exporturilor incepand cu septembrie 2008, desi exista semne ca cea mai dificila perioada a recesiunii s-a incheiat.

La sfarsitul lunii martie, Banca Mondiala a estimat ca PIB-ul Japoniei ar urma sa scada cu 5,3% anul acesta, in timp ce in 2010, PIB-ul va creste cu 1,5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri