Guvernul va diminua nivelul cotei de depreciere din taxa auto de care au beneficiat pana in prezent cumparatorii de masini uzate fara dotari suplimentare, precum aer conditionat si airbag, astfel ca persoanele care achizitioneaza incepand cu 2011 autovehicule de acest tip vor plati o taxa mai mare, anunta Mediafax.
Executivul va mentine principiul conform caruia taxa auto poate fi redusa in baza unor formule de calcul care tin cont de gradul de depreciere a masinii, calculat in raport cu diferenta de vechime intre data primei inmatriculari si anul de fabricatie inscris in cartea de identitate a vehiculului, starea generala si nivelul de dotare, dar va diminua coeficientul de calcul stabilit pentru fiecare dintre acesti indicatori si va reduce si cota maxima de reducere acceptata, de la 95% la 90%.

Plafoanele vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a ordonantei privind noua taxa auto, aprobate de Guvern in sedinta de miercuri.

Astfel, coeficientii de reducere a taxei auto calculati in functie de vechimea masinii vor fi redusi de la un ecart cuprins intre 1,03-1,10 la la 1,01-1,04, iar cei raportati la starea generala a autovehiculului, respectiv aspectul exterior si interior (semne de coroziune si deteriorare pe caroserie, revopsire, curatenia tapiteriei, starea componentelor de bord) vor scadea de la 1,10 la la 1,05.

In acelasi timp, coeficientii de reducere calculati in functie de dotarea masinii (fara aer conditionat, ABS si airbag) vor fi diminuati de la 1,10-1,15 la 1,05.

Cotele de reducere suplimentara stabilite in raport cu diferenta dintre rulajul mediu anual real si cel consderat standard al autovehiculului vor fi reduse semnificativ, de la 1% la 0,5% pentru o diferenta mai mica de 5.000 kilometri la vehicule cu cel mult opt locuri pe scaune si de la 3% la 1,5% pentru o diferenta mai mare de 50.001 kilometri la masini de transport marfa cu masa maxima sub 3,5 tone. Aceleasi reduceri vor fi aplicate si in cazul celorlalte tipuri de autovehicule.

Rulajul mediu anual real se calculeaza prin raportarea rulajului afisat de indicatorul de kilometraj al autovehiculului la vechimea calculata in functie de data primei inmatriculari.

Atunci cand noua cota totala de reducere, calculata pentru toti acesti indicatori, este mai mare de 90%, se va aplica o cota de reducere de 90%. Pana in prezent, cota maxima de reducere acceptata era 95%.

Guvernul justifica scaderea cotei de reducere a taxei auto prin incercarea de a limita accesul in parcul national auto a autoturismelor vechi si extrem de poluante, in general cele de peste 10 ani, care sunt vizate a fi scoase din parcul auto prin programul de innoire a acestuia.

"Realizarea unei reduceri suplimentare mai mici contribuie la cresterea incasarilor la bugetul Fondului pentru Mediu si are un impact pozitiv asupra bugetului de stat, prin reducerea comertului nefiscalizat cu autoturisme rulate", este un alt argument al Guvernului.

Executivul va introduce totodata o noua obligatie de plata a taxei auto, si anume pentru reintroducerea in parcul national a unui autoturism in cazul in care, la momentul scoaterii acestuia din parcul national, i s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduala a taxei.

In vederea calcularii taxei de catre autoritatea fiscala, persoana fizica sau firma in numele careia este inmatriculata masina trebuie sa prezinte, in copie si in original, si documente care atesta dobandirea autovehiculului.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca taxa de poluare auto sa fie majorata, din 2011, in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri