Cauti un loc de munca bine platit sau esti deja angajat si vrei o marire de salariu? Iata cateva tehnici pentru a obtine salariul dorit negociind ca un adevarat expert al Biroului Federal de Investigatii (FBI), propuse de Wall Street Journal.
Sa spunem ca persoana de la departamentul de resurse umane cu care sustii un interviu de angajare iti spune urmatoarele : “Credem ca esti potrivit pentru acest job si vrea sa iti oferim un salariu de inceput de 75.000 de dolari”. Tu trebuie sa spui ceva de genul : ”Am inteles. Deci spuneti ca salariul pentru acest loc de munca este de 75.000 de dolari”, apoi sa lasi un moment de tacere.

Actionand in acest fel, ai ascultat atent, ai parafrazat ceea ce ti-a spus angajatorul, ai reflectat la ultimele cuvinte si ai lasat o pauza in conversatie pentru a permite intervievatorului sa acopere momentul de tacere. Multe persoane urasc momentele de tacere din timpul unei conversatii si se grabesc sa le acopere, iar ceea ce se poate intampla in cazul tau este ca angajatorul sa umple acest gol din discutie facand o oferta mai buna.

Iata si trei tehnici pentru a-ti negocia salariul folosind tacticile FBI:

Aduna informatii: La sosirea la fata locului un agent bun al FBI va analiza imediat situatia. In cazul tau, pregatirea trebuie sa aiba loc cu mult timp inainte de inalnire. Va trebui sa intelegi foarte clar ce calitati sunt necesare pentru postul scos la concurs. Poti sa faci asta intrebandu-ti colegii si cunoscutii.

Creeaza incredere: Pentru a obtine o negociere favorabila, trebuie sa fii vazut ca o persoana de incredere. Poti face acest lucru creand un raport cu prsoana cu care sustiii interviul, ascultandu-i cu interes propunerile, intelegandu-i pozitia si fiind pregatit cu infomatii pentru a-ti sustine argumentele.

Ramai calm: Indiferent cat de tensionata devine situatia, un negociator de ostatice trebuie sa ramana intotdeauna calm, optimist si pozitiv.

Acelasi lucru se intampla si pe parcursul unei discutii in care se negociaza salariul. Chiar daca afli ca unii dintre colegii tai sunt platiti cu mai mult de 20.000 dolari de exemplu pentru acelasi job, venind furios in biroul sefului si revendicand un salariu mai mare sau amenintand cu demisia, foarte rar vei obtine rezultatul dorit. O discutie despre bani se poate dovedi una tensionata sau stresanta, insa trebuie mereu sa iti amintesti ca este o tranzactie.

Daca reusesti in rolul de negociator FBI, pana la sfarsitul intalnirii, toata lumea va fi fericita sit u vei obtine salariul dorit.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri