În România, pentru prima dată după mulți ani, inflația a ajuns la un nivel atât de mare încât a depășit salariile românilor. Într-o astfel de criză economică, piața aparține angajatului, mai ales dacă vorbim de dispoziția românilor de face o schimbare de job în următoarele 12 luni. Paleta de locuri de muncă e mare, deci oportunitățile profesionale există. Practic, dacă nu îți mai convine salariul pe care îl câștigi, pleci. Pare, simplu, însă ce ai putea să faci dacă simți că în sfârșit ți-ai găsit un loc de muncă în care te simți apreciat și îți place ce faci, dar vrei totuși să ai un salariu mai mare? Mai poți oare să îndrăznești să ceri o mărire de salariu, în aceste vremuri tulburi? Răspunsul este da.

În ciuda condițiilor favorabile din punct de vedere istoric: inflație ridicată, deficit de forță de muncă, mai multă transparență în ceea ce privește salariile, s-ar putea să întâmpini dificultăți în a-ți negocia salariul. Aici, pașii cheie pentru a cere o plată mai mare și ce trebuie făcut dacă răspunsul este nu. Iată ce pași ar trebui să urmezi pentru a avea un salariu mai mare, dar și ce trebuie să faci dacă răspunsul este „nu”.

Dacă a existat vreodată un moment bun pentru a cere o mărire de salariu, acesta este, în mod cert, acum, spun experții, potrivit Forbes.com.

Oamenii nu se percep ca având la fel de multă putere în acest moment. Dar acesta este un moment potrivit să mergi și să ceri o mărire de salariu”, spune Ben Cook, CEO-ul Riva, un startup de negocieri salariale fondat cu experți de la Harvard Business School.

Pentru mulți angajați, ideea de a-și prezenta propriile realizări și de a vorbi sincer despre bani în fața șefului pare ceva inconfortabil sau chiar ciudat. Mai mult, dacă ești femeie, va trebui să jonglezi și cu diferențele de gen. Totuși, există modalități de a intra în conversație cu încredere și de a ieși din ea cu o mărire de salariu. Iată ce trebuie să reții atunci când pornești la drum într-o discuție cu managerul tău despre mărirea ta de salariu și ce trebuie să faci dacă răspunsul e nu.

Sincronizarea e cheia. Așteaptă un moment de victorie

Timpul și sincronizarea sunt esențiale, mai ales atunci când vrei să ceri o mărire de salariu. Nu planifica niciodată asta când șeful tău e ocupat, supărat, nervos sau agitat. Poți alege un moment în care ai realizat ceva concret și de valoare pentru tine și pentru compania din care faci parte, pentru a pleca de la acest context care e în favoarea ta.

„Momentul solicitării reprezintă diferența care își spune cuvântul”, spune Kathleen Downs, manager senior de recrutare pentru Robert Half.

De asemenea, nici nu vrei să deschizi această discuție prea târziu, după ce bugetele de salarizare au fost deja stabilite și promovările au fost deja decise. Discuția va fi, probabil, un proces care necesită timp.

De multe ori, o conversație legată de creșterea salariului nu aduce rezolvări imediate, nici chiar a doua zi, sau a doua săptămână. Uneori e nevoie de luni sau chiar de un an, în funcție de modul în care funcționează compania. Poți începe discuția chiar cu șase luni înainte dacă știi că bugetele salariale necesită timp pentru a fi realizate de către manageri. Deci trebuie să știi, așadar că decizia de creștere a salariului tău poate dura.

Citește și: Tu știi cât valorezi? 5 moduri prin care să-ți dai seama câți bani să ceri la un interviu de angajare

Verifică ce salarii sunt în piață

Pentru a începe o negociere, important e să îți faci documentarea foarte bine, să știi cu cât sunt plătiți angajații la alte companii, pe același post.

„Fă o căutare teoretică a unui job. Caută să vezi ce salarii oferă în acele locuri. Asta te poate ajuta să îți calibrezi cererea”, spune Linda Babcock, profesor de economie la Universitatea Carnegie Mellon.

Întreabă-i pe alții ce ar trebui să faci

Dacă nu ești sigur legat de modul în care ar trebui să ceri o mărire salarială, poți oricând să te consulți cu un specialist. Mai mult, există în prezent multe baze de date care colectează salariile în funcție de domeniul de activitate și de orașul din care faci parte. Glassdoor, Payscale și Emsi Burning Glass sunt plaforme populare din SUA, în care poți să verifici salariul tău și să îl pui în balanță cu salariul mediu încasat în industria din care faci parte. În România ai la îndemână Salario, comparatorul salarial realizat de eJobs România, dacă vrei să verifici salariile în diverse industrii.

De asemenea, o soluție este să întrebi și specialiștii care lucrează în același domeniu cu tine sau chiar colegi din alte companii. Dacă te simți ciudată să îl întrebi „Cât câștigi?”, poți să îl abordezi întrebând ceva de genul „Cum s-ar potrivi această oferă salarială în compania ta?”.

„Există modalități de a afla ce fac alții fără a pune întrebarea prea direct”, explică Kathleen Downs, manager senior de recrutare pentru Robert Half.

Cum să procedezi dacă ești femeie pentru a avea un salariu mai mare

Cuvintele reale pe care le folosești contează cu adevărat, în special pentru femei. Societatea vede femeile ca fiind „concentrate pe ceilalți”, așa că atunci când cer ceva pentru ei înșiși, „există în mod inerent fricțiuni acolo”, spune Kathryn Valentine, fondatoarea Worthmore Strategies, o firmă de consultanță pentru femeile executive.

Prin urmare, pentru femei, este important să păstrați conversația colaborativă, comună și holistică, spune Valentine. Un exemplu de prezentare ar putea suna cam așa: „Anul trecut am reușit să aduc 500.000 de dolari în vânzări. Cred că suntem pe cale să livrăm cu 20% mai mult în acest an. Pentru a îndeplini acest obiectiv, aș dori să-mi aduc compensația în conformitate cu valoarea de piață, care este X. Ce părere aveți?

Femeile, sugerează Donovan, ar trebui să ceară cel puțin 75% din valoarea de piață a jobului. Cercetările au arătat că femeile au mai multe șanse decât bărbații să fie plătite într-o gamă strânsă în jurul valorii medii și, ca urmare, sunt mai puțin probabil să fie plătite la sfârșitul superior al intervalului. „Salariul mediu pentru toată lumea este întotdeauna mai mic decât salariul mediu al bărbaților albi”, spune Donovan.

Încearcă să mergi de la negocieri cu o sumă

Multe sfaturi de negociere sugerează că ar trebui să aștepți ca cealaltă persoană să facă prima ofertă. Dar dacă nu ai idee care ar trebui să fie intervalul de salariu, cercetările arată că merită să mergi din prima tu cu o ofertă. Dacă faci asta înseamnă că „ancorezi” conversația cu suma propusă de tine. „Dacă cunoașteți zona de negociere, scoateți întotdeauna voi la înaintare prima sumă propusă”, spune Kathryn Valentine.

Ea sugerează, din nou, în special pentru femei, să înceapă cu un anumit număr, mai degrabă decât cu un interval. Cel puțin din experiența ei cu clienții, „când aduci la masă un interval salarial, ceea ce aude un manager este cea mai mică sumă a intervalului”, spune ea.

Jennifer Trzepacz, directorul personal al SymphonyAI, este de acord. Fără un anumit număr, este greu pentru manageri sau pentru profesioniștii în resurse umane să știe cum te apreciezi.

„Când spun „aș dori o mărire de mărire” și nu spun în mod specific care este suma”, există și posibilitatea ca persoana respectivă să primească mărirea, dar să nu fie ce și-au dorit ei.

E de preferat să ai grijă când aduci la masă oferte salariale din alte companii pentru că nu știi cum sunt primite de obicei. Companiile au culturi diferite la acest capitol. Dacă unor manageri le spui cât se câștigă la alte companii, s-ar putea să te trezești cu un răspuns care nu o să îți placă și care să te facă să pleci de la respectiva firmă.

Transformă „NU-ul” primit într-o întrebare politicoasă

Dacă tot nu obțineți mărirea dorită, spun experții în plăți, întrebați ce trebuie să faceți pentru a obține una - și apoi nu lăsați conversația să se oprească fără detalii concrete. „Tu spui, ce trebuie schimbat pentru a putea spune da?” spune Donovan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri