Aproape 70% din companiile din Romania nu intentioneaza sa faca angajari in perioada iulie-septembrie. Mai mult, 5% din angajatori sustin ca vor face reduceri de personal pana la inceputul toamnei, potrivit studiului trimestrial ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, la care au raspuns 625 de angajatori.

Totusi, 21% din angajatori intentioneaza sa faca angajari pana in septembrie. Previziunea Neta de Angajare calculata dupa eliminarea variatiilor sezoniere este de +9%, valoare similara cu cea a a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decat in trimestrul III din 2013.

"Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant", remarca directorul general al ManpowerGroup Romania, Valentin Petrof. "Incetul cu incetul, angajatorii au reinceput sa-si creasca volumul de angajari, dar increderea lor continua sa fie mai redusa decat in anii de dinainte de criza economica. Chiar daca angajatorii vor continua sa prefere organizatii agile, au aparut totusi semnale ca acestia isi depasesc treptat reticenta de a face angajari si au din nou in vedere nevoile pe termen lung", a completat Petrof.

Companiile cu angajati putini nu fac angajari

Nivelul de incredere al angajatorilor variaza in functie de dimensiunea organizatiei. Organizatiile cu mai putin de zece angajati raporteaza o previziune neta de angajare de -1%. Ei sunt mai putin dispusi sa-si redimensioneze forta de munca. Astfel, 77% dintre ei nu prevad schimbari ale numarului total de angajati in intervalul iulie – septembrie 2014, un procent in scadere fata de 85% in trimestrul II, dar in continuare superior cu 8% mediei nationale.

angajari, angajatori

Sursa foto: ManpowerGroup

La polul opus se situeaza angajatorii cu peste 250 de angajati. 27% dintre acestia anunta planuri de crestere a numarului de angajati in urmatoarele trei luni, si numai 2% anticipeaza reduceri de personal.

Sectorul cu cele mai multe angajari

Cei aflati in cautarea unui loc de munca vor avea parte de oportunitati de angajare in toate cele opt regiuni ale tarii si in noua din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajarilor va fi industria prelucratoare, in care previziunea neta de angajare este de +19%, in scadere cu 5% de la trimestrul doi, insa in crestere de 3% comparativ cu trimestrul trei din 2013. Oportunitatile se vor inmulti probabil si in sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea de +17% s-a imbunatatit atat fata de trimestrul anterior (II/2014), cat si fata de trimestrul III al anului trecut.

Perspectivele sunt insa limitate in sectorul energie electrica, apa, gaze, unde angajatorii anunta o previziune neta de angajare de -1%, cu 4% mai slaba decat in trimestrul doi. In schimb, cea mai semnificativa imbunatatire fata de trimestrul anterior se inregistreaza in sectorul transport, depozitare si comunicatii, unde previziunea neta de angajare a ajuns la +10%, dupa trei trimestre consecutive de crestere.

Sudul tarii, perspective imbunatite

In patru din cele opt regiuni cuprinse in studiu, angajatorii raporteaza previziuni imbunatatite fata de cele exprimate in trimestrul doi. Cresterea cea mai considerabila este in regiunea sud, unde previziune neta de angajare de +15% este cu 8% mai puternica decat cea a trimestrului anterior, imbunatatindu-se moderat si fata de trimestrul trei din 2013.

Angajatorii din regiunea nord-est anticipeaza la randul lor cresteri de personal, raportand o previziune de +15%, cu 4 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul doi si in crestere cu 15% fata de intervalul iulie – septembrie 2013. Climatul de angajare prognozat este favorabil in mai mica sau mai mare masura in toate cele opt regiuni, dar increderea angajatorilor este mai scazuta in regiunile sud-vest si vest, in care valorile previziunii nete de angajare sunt +3%, respectiv +6%. In vestul tarii, intentiile de angajare ale angajatorilor au slabit considerabil fata de trimestrul anterior, inregistrand un declin abrupt de 28%.

"Inca nu putem considera cresterea oportunitatilor de angajare drept o tendinta, pentru ca indicatorii din diferitele sectoare de activitate si zone ale tarii variaza prea mult pentru a contura o imagine fara echivoc. Semnele unui optimism renascut se fac simtite, dar cei aflati in cautarea unui loc de munca nu trebuie sa se astepte la efervescenta, dat fiind ca angajatorii se concentreaza in continuare pe atragerea candidatilor potriviti, nu pe angajari de volum. Acestia sunt inca selectivi, in cautarea echilibrului corect intre nevoile de dezvoltare si costuri", explica Valentin Petrof.

Sursa foto: Portofel gol/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri