Companiile din industria producatoare ofera contracte cu program de munca in sistem de ture, cele din retail incheie contracte cu timp partial, iar cele din IT isi ademenesc candidatii cu contracte de munca cu program flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasa, arata o analiza a companiei Accace, specializata in externalizare si consultanta in afaceri.

Companiile cu activitate de productie sunt sfatuite sa opteze pentru colaborarea prin contract de munca pe perioada determinata, cu programe de munca in sistem de ture, forma de colaborare ce le permite corelarea numarului de personal cu dinamica sezoniera a activitatii. Unul dintre beneficiile aduse pentru angajat de catre acest tip de colaborare este insusi programul in ture, de exemplu 12 ore lucrate dupa care urmeaza 24 de ore libere. Acesta da oportunitatea individului de a investi timp si in alte proiecte personale sau chiar intr-un al doilea loc de munca cu fractiune de norma.

Similare cu industria producatoare sunt companiile din retail, unde dinamica activitatii este stabilita mai degraba de lansari de colectii, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade traditionale de cumparaturi, precum Pastele, Ziua Copilului, Craciunul sau 1 Martie.

In retail, Accace recomanda companiilor de profil sa opteze pentru contracte de munca pe perioada determinata, cu timp partial, cu fractiune de norma de 4 sau 6 ore. Aceasta forma de colaborare permite atat companiilor, cat si angajatilor, sa isi organizeze activitatile astfel incat sa acopere nevoile ambelor parti, data fiind dinamica activitatii si media de varsta a angajatilor din industrie.

„Avand in vedere ca intervalul de varsta predominant al angajatilor din companiile de retail este de 18 – 28 ani, iar o mare majoritate dintre acestia sunt inca studenti, masteranzi sau au diverse cursuri in desfasurare simultan cu serviciul, una din nevoile principale ale acestora este flexibilitatea programului. Prin colaborarea in baza unui contract de munca cu timp partial in industria de retail, acest lucru poate fi foarte usor obtinut”, spune Maria Cojocariu, payroll manager Accace.

In ceea ce priveste companiile IT care doresc sa ramana atractive pe piata muncii, recomandarea Accace este sa ia in considerare faptul ca programul de munca de tipul „flexi-time” sau munca la domiciliu se numara printre nevoile actualilor candidati ce doresc sa profeseze in industria de profil.

„Industria IT este de departe cea mai creativa cand vine vorba de optiunile programului de munca pentru angajati iar majoritatea companiilor opteaza pentru contracte de munca pe perioada determinata, echivalenta cu perioada proiectului pe care il desfasoara, in care insereaza posibilitatea ca angajatii sa beneficieze de un program flexibil (flexi-time) sau munca de acasa (home-office). Aceste doua concepte sunt identificate de noi ca fiind obligatorii in politica colaborarii angajatorilor din IT cu prezenta generatie de candidati”, a incheiat Maria Cojocariu.

Sursa foto: Contract de munca/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri