Diferența dintre dobânzile în lei și cele în euro a ajuns la un minim istoric, de 0,3%, conform AVBS Credit. Românilor care plănuiesc să-și achiziționeze propriile locuințe în 2024 cu ajutorul unui împrumut, le este recomandat să-și îndrepte interesul către creditele ipotecare cu dobânzi fixe, acestea fiind mai sigure și mai ieftine decât oponentele sale variabile.

Cu toate că decartul între dobânzile în euro și cele în lei nu mai este unul mare, românii sunt sfătuiți să aleagă credite în euro doar dacă dețin un avans mai mare și dacă salariul lor este în euro.

IRCC nu a scăzut nici începând cu 1 ianuarie 2024, însă o parte din instituțiile financiare din România și-au reactualizat ofertele de finanțare și au lansat pe piață noi opțiuni de creditare pe dobânzi fixe, mult mai avantajoase decât cele pe dobânzi variabile. Mai concret, anumite bănci au scăzut din nou dobânzile la creditele ipotecare.

Astfel, românilor care plănuiesc să-și achiziționeze propriile locuințe în 2024 cu ajutorul unui împrumut, li se recomandă să-și îndrepte interesul către creditele ipotecare cu dobânzi fixe, acestea fiind mai sigure și mai ieftine decât oponentele sale variabile.

Credit în lei vs. euro: cum arată dobânzile actuale

Credit ipotecar în LEI Credit ipotecar în EURO
Dobândă FIXĂ pe 5 ani Începând de la 5.79% + asigurare de viață; Începând de la 5.49%;
Avans - 15% din prețul de achiziție al primului imobil
- 25% din prețul de achiziție al celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate, dar nu mai mult de ;
- 25% din valoarea de
achiziție a primului imobil;
- 35% din valoarea de achiziție a celui de-al doilea imobil pe care îl vei avea în proprietate;
Grad de îndatorare - 40% dacă mai deții și alt imobil în proprietate;
- 45% dacă NU mai deții alt imobil în proprietate;
- 55% pentru un anumit profil de clienți și în anumite condiții.

- 25% dacă NU mai deții alt imobil în proprietate;

- 20% dacă mai deții și alt imobil în proprietate.

Având în vedere datele de mai sus, creditul ipotecar în EURO este mai potrivit pentru românii cu venituri în EURO destul de mari și care dețin un avans de peste 25% din valoarea de achiziție a imobilului.

Credit în lei vs. euro: Cum arată diferența dintre ratele lunare

Calcule realizate pentruun credit ipotecar în euro de 100.000 euro, contractat pe o perioadă de rambursare de 30 de ani.

Credit ipotecar în LEI:

Valoare credit în LEI: 500.000 lei
Dobândă credit LEI fixă pe 5 ani: 5.79%
Dobândă credit LEI din anul 6 al creditului: marja fixa a bancii 2.4% + IRCC
Asigurare de viață: DA
Rată credit ipotecar LEI în primii 5 ani: 2931 lei, la care se adaugă costul asigurării de viață.

Credit ipotecare în EURO

Dobândă credit EURO fixă pe 5 ani: 5.49%
Dobândă credit EURO din anul 6 al creditului: marja fixa 3.25% + Euribor 6M
Asigurare de viață: NU
Rată credit ipotecar EURO în primii 5 ani: 567 EURO, adică aproximativ 2822 lei.

La momentul scrierii acestui articol, având în vedere calculul matematic redat mai sus, exista o mică diferență între rate, creditul ipotecar în lei având o rată lunară ceva mai mare față de creditul ipotecar în euro.

“E important de menționat că, pentru creditul ipotecar este disponibilă și dobânda fixă pe 3 ani, care începe de la 5.75%, la care se adaugă și costul asigurării de viață. Însă, având în vedere gradul de îndatorare mai mare și avansul mai mic, creditul ipotecar în LEI cu dobânda fixă pe 3 sau 5 ani este cea mai bună soluție de finanțare a j 2024 pentru românii cu venituri medii și mari în lei”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri