Puterea mentala nu se reflecta neaparat in lucrurile pe care le faci, ci mai ales in lucrurile pe care nu le faci. Potrivit psihoterapeutului Amy Morin, exista o serie de lucruri pe care oamenii puternici mentali aleg sa le evite, scrie Bussines Insider.

1. Nu se compatimesc

In schimb, isi exprima gratitudinea si sunt recunoscatori pentru ceea ce au. Sentimentul de compatimire este autodistructiv, spune Morin. Plangandu-ti de mila, pierzi timp, aduni emotii negative si iti alterezi relatiile cu cei din jur. Oamenii puternici mental sunt recunoscatori pentru binele din lume si apreciaza ceea ce detin.

2. Nu-si cedeaza puterea

Oamenii puternici mental nu renunta la puterea lor si nu le ofera celor din jur posibilitatea de a-i face sa se simta inferiori. Daca ceilalti detin controlul asupra actiunilor tale, tot ei iti definesc si succesul si obiectivele. Este important sa te mentii pe pozitii si sa trasezi o limita, atunci cand este necesar, pentru a nu-i lasa pe ceilalti sa puna stapanire pe emotiile si actiunile tale.

3. Nu se tem de schimbare

Dimpotriva, oamenii puternici psihic imbratiseaza necunoscutul. Sa faci schimbari poate fi inspaimantator, dar sa eviti sa le faci e si mai rau: poti sa impiedici cresterea si maturizarea si sa stagnezi la un anumit nivel. In final, alte persoane te vor depasi.

4. Nu-si concentreaza atentia pe lucruri pe care nu le pot controla

In schimb, oamenii puternici se concentreaza asupra lucrurilor pe care le pot intreprinde. „Te simti in siguranta cand detii controlul, dar gandindu-te ca ai puterea sa controlezi orice lucru, mereu, poate deveni o problema”, spune Morin.

Oamenii puternici mental isi vor indrepta intotdeauna atentia asupra emotiilor, atitudinii si comportamentului lor. Schimbandu-ti centrul de interes de la lucrurile care nu pot fi controlate poti fi mai fericit, mai putin stresat si sa vezi lucrurile intr-o alta lumina.

5. Nu se preocupa sa multumeasca pe toata lumea

Adesea, ne judecam singuri gandindu-ne la ce ar putea crede ceilalti despre noi, lucru total opus fortei mentale. Morin crede ca aceasta atitudine este o pierdere de timp, ca oamenii care vor sa faca pe plac tuturor sunt usor de manipulat si este in regula pentru ceilalti sa se simta nervosi sau dezamagiti de tine pentru ca, in fond, nu poti multumi pe toata lumea. Desigur, poti incerca, dar oamenii puternici menta nu pornesc la drum cu aceasta atitudine si sunt in stare sa spuna NU atunci cand considera ca este necesar, chiar daca acest lucru inseamna sa starnesti reactii negative.

6. Nu le este teama sa-si asume riscuri

Si se pregatesc pentru ceea ce va urma. In general, oamenilor le este teama sa-si asume riscuri, chiar daca este vorba de riscuri financiare, emotionale sau legate de afaceri. Asta nu inseamna insa ca oamenii puternici mental se arunca cu capul inainte in necunoscut. Din contra, ei evalueaza, analizeaza riscurile si iau in calcul cele mai rele scenarii pentru a sti la ce sa se astepte.

7. Nu traiesc in trecut

Dar isi fac timp pentru reflecta si a invata din trecut. Trecutul este trecut si nu exista o modalitate de a schimba ceea ce s-a intamplat si oamenii puternici psihic stiu lucrul acesta. In schimb, ei stiu ca pot beneficia de experientele din trecut, reflectand asupra lor si privind situatiile dintr-o noua perspectiva.

8. Nu fac aceleasi greseli din nou si din nou

Din contra, isi asuma responsabilitatea pentru aceste greseli si isi schimba comportamentul. „Este important sa studiezi ce nu a functionat, ce ai fi putut face mai bine si cum o vei face diferit data viitoare”, scrie Morin.

9. Nu sunt invidiosi pe succesul altora

Dimpotriva, ei sarbatoresc succesul celorlalti. „Daca te concentrezi pe succesul altei persoane, nu-l vei dobandi, din moment ce te distrage de la calea ta”, spune Morin. Oamenii puternici psihic sunt capabili sa se bucure pentru reusitele alora si, in aceelasi timp, sa se concentreze asupra propriului succes, invatand din ceea ce ceilalti au facut bine.

10. Nu renunta dupa primul esec

Succesul nu este dobandit imediat si esecul este un obstacol pe care trebuie sa il depasesti. Gandindu-te ca esecul este de neacceptat sau ca inseamna ca nu esti destul de bun reflecta ca nu esti puternic mental. La polul opus, oamenii puternici psihic stiu ca esecul este inevitabil si sunt dispusi sa esueze de nenumarate ori atata timp cat asta inseamna ca sunt mai aproape de obiectivele propuse.

11. Nu le este teama sa petreaca timp singuri

Si isi fac timp pentru ei insisi. Oamenii puternici mental se bucura si pretuiesc timpul petrecut in singuratate. Ei folosesc aceasta experienta pentru a reflecta si pentru a-si face planuri. Morin spune ca printre beneficiile solitudinii se numara cresterea productivitatii, a empatiei si a creativitatii.

12. Nu simt ca lumea le datoreaza ceva

E usor sa-ti reversi furia asupra celorlalti pentru esecul tau sau pentru lipsa de succes, dar adevarul este ca nimeni nu are dreptul la nimic. Totul trebuie castigat. Oamenii puternici mental isi concentreaza atentia asupra eforturilor sale, accepta criticile si defectele sale si nu se compara cu altii.

13. Nu astepta rezultate imediate

Oamenii puternici mental fac pasi mici catre obiectivele lor. Este necesar sa iti dezvoti asteptari realistice si sa intelegi faptul ca succesul nu are loc peste noapte. Oamenii slabi mental sunt adesea nerabdatori. Ei isi supraestimeaza abilitatile si vor rezultate imediate.

Citeste si:

    Sursa foto: Sergey Nivens/Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Andra Imbrea
    Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri