Aproape 160.000 in Statele Unite ale Americii, 2.000 la filialele Renault din Europa, 500 la banca suedeza SEB AB sunt numai o parte din oamenii ramasi fara job-uri ca efect al crizei financiare mondiale.
Conform unui studiu publicat de firma americana de consultanta Watson Wyatt, o companie americana din patru preconizeaza desfiintarea de locuri de munca in urmatoarele 12 luni. Din cele 248 de companii chestionate, un sfert au in vedere reduceri de personal, in timp ce alt sfert din companii declara ca vor stopa procesul de angajare.

In Statele Unite pierderea a aproape 160.000 de locuri de munca - cea mai importanta restructurare din ultimii cinci ani - conduce tara spre recesiune. Numarul de disponibilizati este chiar mai mare decat asteptarile analistilor care au estimat o scadere nu mai mare de 100.000 de job-uri.

Cotidianul USA Today analizeaza pierderile: 51.000 de locuri de munca in sectorul manufacturier, 35.000 de locuri de munca in constructii, peste 26.000 in industria serviciilor si aproximativ 20.000 in turism.

Un indicator al redresarii economiei il reprezinta oferta si crearea de noi job-uri,
insa S.U.A. ar trebui sa creeze lunar peste 100.000 de locuri de munca, nu numai pentru a domoli criza, ci si pentru a integra populatia activa in continua crestere.

Nici Marea Britanie nu a putut ignora criza economica. In Regat s-a inregistrat cea mai importanta scadere a pietei fortei de munca din ultimii 17 ani, titreaza cotidianul The Independent. Rata somajului a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani deoarece perspectiva recesiunii si a crizei financiare mondiale a dus la reducerea numarului de locuri de munca, de la banci la sectorul constructiilor.

Oficiul National de Statistica estimeaza un numar de aproape 1,8 milioane de someri, cu 164.000 mai multi decat in trimestrul doi al anului 2008. Rata somajului a crescut la 5,7%, mai mult decat in timpul crizei din iarna anului 1978, scrie aceeasi publicatie. Disponibilizarile din sistemul bancar nu au fost inca evaluate, insa primul ministru, Gordon Brown, preconizeaza o crestere continua a restructurarilor, de pana la 2 milioane de someri.

The Independent face o statistica a celor mai importante industrii
care vor pierde forta de munca in anul 2008. Sectorul manufacturier numara trei milioane de angajati in acest moment care, pe langa criza, vor trebui sa combata si forta de munca ieftina venita din China si India. Pana in acest moment, aproape 60.000 de angajati in aceasta industrie si-au pierdut slujbele. Jurnalistii de la The Independent estimeaza ca trei din cinci lucratori vor fi disponibilizati in urmatoarea perioada.

Potrivit Confederatiei de Recrutare a Fortei de Munca Britanice in industria miniera si energetica, 23% din angajati au fost disponibilizati, avansandu-se ideea ca trei din cinci persoane vor fi concediate in 2009. Insa, conform Hay Group, dintre toate sectoarele de activitate, sectorul financiar pare sa aiba parte de cele mai sumbre predictii: 110.000 slujbe ar putea disparea, iar 4,5 din 5 persoane vor trebui sa-si caute alt loc de munca.

In Franta, la sfarsitul lunii septembrie,
conducerea grupului Renault a prezentat reprezentantilor angajatilor proiectul privind desfiintarea a 2.000 de locuri de munca la filialele sale din Europa, care se adauga celor 4.000 anuntate în Franta la începutul lunii.

In Romania criza economica nu determinat concedieri in masa
. Dimpotriva, potrivit raportului de cercetare realizat de European Cities Monitor, Bucurestiul este al treilea oras din Europa in care cele mai importante 500 de companii multinationale intentioneaza sa isi extinda afacerile, ceea ce va duce implicit la crearea de noi locuri de munca.

O eventuala repercusiune asupra pietei fortei de munca autohtone s-ar putea produce daca romanii plecati la munca peste granite vor fi nevoiti sa se intoarca din cauza disponibilizarilor de pe pietele europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri