Cu cea mai mare rata a somajului din ultimii 23 de ani, cei care sunt in cautarea unui loc de munca trebuie sa isi diversifice caile si metodele de aplicare, spun expertii citati de saptamanalul BusinessWeek. In era Internetului, prezenta online se poate dovedi un pas crucial in obtinerea unui nou job. Recruiterii citati de BusinessWeek au cateva sfaturi:
1. “Rezerva-ti numele pe site-urile de socializare”. Daca inca nu ai un profil pe LinkedIn sau Facebook si ai un nume destul de des intalnit este cazul sa te grabesti. Numele si prenumele corespunzatoare celor din buletin vor oferi mai multa prestanta si vor da sentimental de veridicitate ale datelor din profilul online. De asemenea, este de prefert sa iti cumperi domeniu in spatiul online – in cazul in care, la un moment dat, vei vrea sa ai propria pagina de web. Daca altcineva foloseste numele tau, incearca sa gasesti usoare variatii – cum ar fi, de exemplu, precizarea initialei prenumelului si a numelui complet de familie. Apoi completeaza-ti modelul de CV de pe paginile specializate de socializare si adauga scrisori de recomandare si alte informatii relevante despre cariera.

2. Fii prudent. Sree Sreenivasan, profesor de media digitala la Columbia University, sfatuieste utilizatorii de Internet in cautarea unui loc de munca sa se limiteze la accesarea a trei site-uri de socializare – Facebook, Linkedin si Twitter. “Nu este suficient timp pentru a ne implementa, dezvolta si mentine profiluri pe mai mult de trei site-uri. Alegeti cel mult doua, trei site-uri si “cultivati-va”. Daca doriti sa va limitati la o singura platfoma de socializare, cea mai indicata este LinkedIn. Este singurul loc unde poti gasi cu rapiditate contactul unui CEO sau al unui specialist”, spune Sreenivasan. De exemplu, jumatate dintre aplicantii la un job sunt conectati cu un angajat al companiei, spune Scott Morrison, director de recrutare pentru Salesforce.com Inc. Multe dintre conexiunile pe care le au cadidatii provin de la cei 98% dintre cei 3.500 de angjati care au cont pe un site de specializare. “Este o foarte importanta resursa pentru noi, recruiterii”, spune Morrison.

3. Alege-ti cu intelepciune conexiunile. Specialistii in recrutare cred ca o alegere neglijenta a conexiunilor poate crea o imagine mai putin buna a candidatului la job. Adaugati in lista de cunostinte numai oamenii pe care ii cunoasteti sau pe cei cu care ati avut de-a face la serviciu, in ultimul timp. “Este vorba mai mult despre informatii calitative decat despre cele cantitative", spune Krista Canfield, purtatorul de cuvant al LinkedIn.

4. Nu uita de updatarea profilului, dupa terminarea unui curs sau al unui workshop. Aveti grija ce listati in CV-ul oline, asa cum aveti grija de CV-ul cu care mergeti la o intalnire fata in fata cu angajatorul. Tineti cont de faptul ca multi recruiteri cauta pe Google informatii despre dumneavoastra, astfel incat fiti atent la informatiile postate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri