Dupa mai bine de un an de cand economia americana se afla in plina recesiune, luna mai urmeaza tendinta din luna aprilie, cand desi rata somajului a cunoscut un ritm crescator, numarul disponibilizatilor scazand fata de luna precedenta.
Numarul mediu al concedierilor a scazut cu 345.000 in luna mai, cu aproape 50% mai mult fata de media ultimelor sase luni, potrivit Departamentului de Munca American (U.S. Department of Labor). In schimb, rata somajului continua sa creasca cu 0,5%, de la 8,9%, in aprilie, la 9,4%, in luna mai.

Numarul concediatilor a crescut in luna mai cu 787.000, atingand astfel o cota nationala de 14,5 milioane. De la inceputul perioadei de recesiune, din decembrie 2007, numarul somerilor a crescut cu 7 milioane, potrivit Departamentului de Munca.

Astfel, in Arizona, rata somajumui a scazut cu 0,1 puncte procentuale, de la 7,8% la 7,7% in aprilie, rezultatele la nivel national urmand sa fie facute publice la jumatatea lunii iunie.

La nivel national, cel mai mare numar de concedieri s-a inregistrat in sectorul manufacturier, in timp ce piata fortei de munca in constructii sau in servicii si-a incetinit declinul.

Sectorul manufacturier a fost cel mai puternic lovit, pierzand peste 155.000 de locuri de munca, numai in luna mai. In constructii, alte 59.000 de persoane si-au pierdut slujbele luna trecuta, un numar mic in comparatie cu cele 117.000 job-uri taiate din organigrame in ultimele sase luni.

In sectorul de business si in servicii, luna mai a adus o diminuare moderata in ceea ce priveste numarul locurilor de munca, acesta scazand cu 51.000, putin in companarie cu 136.000 de job-uri pierdute in ultima jumatate de an.

Sectorul care a raportat cele mai nesemnificative pierderi a fost cel al sanatatii, unde numai 24.000 de persoane au fost disponibilizate luna trecuta, comparabil numeric cu cresterea numarului de slujbe din ultimii ani.

Cu toate acestea, seful departamentului de previziuni economice al administratiei Obama estimeaza o crestere a ratei somajului pana in anul 2010, chiar daca economia va reincepe sa creasca anul acesta, potrivit New York Times.

Si economistii se asteapta la disponibilizari semnificative in lunile care au ramas din anul 2009, previzionand ca piata muncii va da semne pozitive abia la inceputul anului 2010. Raportul guvernamental dat publicitatii la inceputul lunii aprilie anunta ca numarul locurilor de munca a scazut in toate sectoarele de activitate, singura exceptie fiind domeniul sanitar.

Un alt raport asupra somajului, care include indici privind persoanele care au renuntat la cautarea unui loc de munca si pe cele care lucreaza part-time, anunta ca rata somajului ar urca astfel la 15,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri