Efectele recesiunii – scaderea salariilor la angajare si diminuarea posturilor scoase la concurs - asupra pietei fortei de munca a proaspetilor absolventi de facultate se pot propaga pe urmatorii 15 ani, anunta cotidianul Wall Street Journal.
Potrivit datelor guvernamentale americane, rata somajului a ajuns la 8,7% in luna mai, atingand astfel cel mai ridicat nivel al ultimilor 25 de ani.

Informatia se bazeaza pe o cercetare asupra nivelului salarial al celor care au absolvit facultatea inainte si in timpul recesiunii din 1980. Lisa Kahn, profesor de economie la Yale University, a studiat o baza de date a salariilor angajatilor din 1982 si a descoperit ca, odata cu cresterea ratei somajului, absolventii din vara anului 1980 castigau cu 7-8% mai putin decat cei care isi luasera diploma cu cativa ani inainte.

Acest efect al recesiunii s-a mentinut peste ani, astfel incat aceiasi absolventi castigau cu 2% mai putin decat generatia de dinainte de ’80.
Un exemplu dat de cercetatori este cel al unui absolvent din generatia 1982. Acesta castiga cu 23% mai putin in primul an de munca (1983) decat un absolvent al altei generatii cand rata somajului ajunsese la 10,8%. In prezent, aceeasi persoana castiga cu 6,6% mai putin decat cel care absolvise inainte de anii ’80, cand rata somajului nu depasea 7,5%.

Kahn apreciaza ca un scenariu similar este posibil si in actuala recesiune, cand economistii estimeaza o rata a somajului de 10,8% in 2009, comparabila cu cea din 1982. In aprilie rata somajului in Statele Unite ajungea la circa 8,9%, conform Departamentului Muncii (The Labor Department).

Unul dintre motivele diminuarii salariale la angajare si chiar scaderea acestora in cazul unui angajat cu vechime tine de starea financiara a companiei angajatoare, dar si de deciziile de a cobora nivelul ofertei salariale in raport cu fluctuatiile cererii de personal.

Multi dintre absolventi nu isi mai gasesc slujbe in domeniul pentru care s-au pregatit, ajungand astfel sa munceasca pe un salariu mic in comparatie cu nivelul lor de cunostinte si expertiza. Pe perioada recesiunii, acesti angajati vor avea tendinta sa isi mentina posturile, pentru a nu duce grija zilei de maine. Insa, pe masura ce climatul economic isi revine din soc, acesti angajati vor fi primii care isi vor cauta un nou job. Acceptarea unei slujbe neconcordante cu profilul candidatului reprezinta dezavantajul major al crizei, intrucat aceste generatii nu vor reusi sa aplice informatiile din facultate si vor rata ocazia de a acumula experienta. Toate aceste minusuri au o legatura directa cu nivelul salarial, mai mic in cazul absolventilor de criza.

Generatia 2008 se poate considera norocoasa numai in raport cu persoanele care au numai liceul ca experienta educationala. Rata somajului in aprilie in cazul licentiatilor americani era de 6,6%, in timp ce rata absolventilor de liceu depasea 19,5%.

Diploma de licenta nu este insa o garantie ca salariul va urma un grafic ascendent. Remuneratia absolventilor de facultate a inregistrat o scadere continua intre anii 2002-2007, potrivit datelor guvernamentale. Salariul - ajustat la rata inflatiei - unui barbat intre 25 si 35 de ani a scazut cu 4,55, in timp ce leafa unei femei a inregistrat o diminuare de 4,8%.

In acest an, angajatorii declara ca rata ofertelor de noi posturi a scazut cu 22%, potrivit Asociatiei Nationale a Facultatilor si Angajatorilor (National Association of Colleges and Employers).

In acelasi timp, reprezentantii universitatilor declara ca in anul 2009 sistemul educational superior va arunca pe piata cel mai mare numar de absolventi din ultimii 10 ani. Salariul mediu al unui recent licentiat a scazut cu 2,2% fata de anul 2008, situandu-se acum in jurul valorii de 48.515 dolari pe an.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri