Unii dintre angajatii recent disponibilizati si-au gasit repede un nou loc de munca: acestia presteaza aceleasi activitati pentru compania la care lucrau, de data aceasta printr-un contract de colaborare.
Din aceasta situatie ambele parti au de castigat – disponibilizatul obtine o sursa sigura de venit, iar compania are parte de servicii similare, neplatind taxe statului sau bonusuri extrasalariale angajatului. De cealalta parte, dezavantajele vizeaza mai mult disponibilizatul, care, daca se bazeaza doar pe colaborarea cu fostul angajator, va castiga putin si va plati de unul singur toate taxele aferente pentru o persoana fizica autorizata, sustin jurnalistii de la Business Week.

Recruiterii chestionati de BusinessWeek dau cateva sfaturi legate de decizia de a lucra pentru fostul sef.

Puneti in balanta veniturile primite pe colaborarea cu fostul angajator si remuneratia pe care ati primi-o la un nou loc de munca full time
. Daca nevoia de a dispune de un venit mic dar stabil este imperioasa, puteti alege sa lucrati cu fostul sef pe o perioada determinata de timp. Trebuie avut insa in vedere faptul ca o colaborare part time va restrange posibilitatea de a gasi un alt job full time. Pe de o parte proiectul pentru fosta companie va mananca timpul in care ati putea cauta o slujba cu norma intreaga, pe de alta parte, daca gasiti un job full-time, va fi obositor sa munciti cel putin 12 ore pentru ambii angajatori.

Tineti-va emotiile in frau. Disponibilizarea poate aduce cu sine o reticenta de a munci pentru acelasi angajator. Daca insa alegeti sa continuati un proiect pe perioada determinata in fosta companie, asigurati-va ca il veti putea duce la capat. “Angajatii care au parasit cu resentimente compania in care lucrau nu sunt pregatiti psihologic pentru a se reintoarce in acelasi mediu, parasindu-si astfel posibilitatea de a gasi o noua slujba”, sustine Rabia de Lande Long, coach in cadrul companiei de consultanta Chartwell Advisors, citata de Business Week.

Analizati impactul pe care contractul cu fostul angajator l-ar putea avea asupra situatiei financiare.
Intrebati-va angajatorul care sunt indatoririle pe care le aveti si ce procent din costul total al activitatii va va reveni. Puteti constata cu surprindere ca, desi lucrati in acelasi birou ca inainte de concediere, va trebui sa platiti toate convorbirile telefonice sau benzina necesara pentru a va deplasa in interes de serviciu. In plus, aveti in vedere ca, dupa terminarea proiectului, angajatorul nu este obligat sa va reinoiasca contractul. Astfel, veti ajunge din nou somer.

Contactati un avocat. Specialistii in resurse umane sustin ca, in cazul in care sunteti pe cale sa ajungeti la un acord pentru colaboarare cu fostul angajat, un avocat trebuie sa citeasca cu atentie clauzele contractului. Actul ar trebui sa detalieze indatoririle dumneavoastra fata de angajator, dar si drepturile de care beneficiati.

In plus, va trebui stipulat pretul pe ora al serviciului prestat. Puteti cere sfatul colegilor sau al consilierilor in cariere cu privire la remuneratia pe care ar trebui sa o negociati cu angajatorul. Lande Long recomanda sa propuneti un salariu cu 30-40% mai mare fata de cel anterior. Apoi impartiti suma la 100, iar rezultatul va indica suma pe care ar trebui sa o cereti pe o zi de lucru.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri