Companiile de proiectare instalatii au preferat, mai degraba, sa renunte la o parte a personalului decat sa scada procentual salariile nete ale tuturor angajatilor. Astfel, numarul de salariati din piata a scazut cu aproximativ 10% din cauza crizei, potrivit lui Adrian Georgescu, director general al companiei de proiectare si consultanta ADCA Proiect Group, cu o cifra de afaceri de 760.000 de euro ( 2. 793 616 lei) la cursul de 3,68 leu/euro in 2008.
“Pe piata de proiectare, numarul de angajati a inregistrat o scadere de 10%, insa salariile in lei au ramas la nivelul celor de anul trecut, pe fondul aprecierii euro. Pentru cei care se ocupa de alimentari cu energie electrica, forta de munca a ramas constanta, iar salariile si-au mentinut nivelul in lei”, afirma Georgescu.

Pe langa diminuarea salariala neta, majoritatea angajatorilor din piata au renuntat la bonusurile de performanta sau la pachetul standard de beneficii pentru angajati.

Unul dintre motivele evidente pentru scaderea numarului de angajati tine de efectul de domino pe care piata de imobiliare l-a jucat asupra segmentelor conexe. Pentru ca atat numarul de tranzactii, cat si numarul de imobile nou construite a scazut, proiectantii si consultantii in proiectare au ramas fara contracte, piata inregistrand un declin chiar si de 30%, potrivit directorului ADCA.

“Este foarte bine ca inca mai putem vorbi despre piata pentru poiectare instalatii si consultanta. Majoritatea proiectelor s-au restrans in jurul celor care au inceput o investitie si vor sa o finalizeze sau in jurul celor care au achizitionat o proprietate si vor sa faca proiectele pentru o finantare viitoare sau pentru o vanzare a investitiei”, explica Georgescu.

Pe fondul declinului din piata de profil, Georgescu spune ca, deocamdata isi va amana proiectul de extindere a resursei umane pana cand piata o va cere, desi are in plan angajarea unor specialisti.

“Acum este momentul sa-ti angajezi specialisti, dar nu putem renunta la ce am format noi pana in prezent. As angaja inca un proiectant instalatii electrice autorizat ANRE Gradul 4, un proiectant de HVAC cu experienta in birouri si centre comerciale (instalatii termice si climatizare) si inca un specialist in proiectare instalatii de stins incendiu”, spune Georgescu.

Inainte de intrarea in criza compania crestea rapid, dublandu-si anual cifra de afaceri si numarul de angajati, ajuns la 11 in 2008, cu aproape 40% mai mult decat in anul precedent, potrivit datelor Ministerului de Finante. “Acum, personalul s-a redus cu 10% fata de anul trecut, iar despre cifra de afaceri vom vorbi dupa ce reusim sa incasam onorariul de la clientii cu probleme”, mentioneaza Georgescu.

Pentru un angajat in proiectare, experienta in munca atarna destul de greu la CV, desi Georgescu afirma ca ADCA Proiect are o politica de retentie si formare a tinerilor in echpa. Media de varsta in cadrul companiei ajunge la 20-29 de ani.

ADCA Proiect Group a intrat pe piata de proiectare instalatii si consultanta in 2004. In cinci ani compania a ajuns la 11 angajati si o cifra de afaceri de 760.000 de euro in 2008, dublu fata de anul 2007.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri