Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) respinge ideea de introducere a unei noi accize pentru bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase cu continut de zahar sau indulcitori, subliniind ca o astfel de masura ar putea avea "efecte economice si sociale grave".
Initiatorul acestei propuneri este deputatul PDL Petru Calian. Acesta a precizat ca propunerea a fost discutata cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, iar un mesaj pe acest subiect a fost transmis si premierului Emil Boc. Potrivit acestuia, masura ar aduce venituri suplimentare anuale la bugetul de stat de 1,5 miliarde de euro.

In replica, reprezentantii Romalimenta sustin ca "bugetul de stat ar pierde mai mult decat ar putea castiga prin efectele generate de astfel de idei. Pentru a se colecta intr-un an sumele enorme vehiculate de initiator, fiecare roman ar trebui sa plateasca in plus aproximativ 100 de euro", se arata in comunicatul federatiei patronale.

Introducerea unei accize pentru bauturile racoritoare ar putea avea ca efecte cresterea inflatiei, "adancirea starii de saracie in care traiesc romanii", cresterea somajului si amplificarea comertului ilicit.

Potrivit lui Sorin Minea, presedintele Alimenta principala sursa a deficitului bugetar este ineficienta colectarii taxelor. Astfel, principalele masuri ar trebui luate in directia eliminarii evaziunii fiscale si imbunatatirii taxelor existente.

In industria bauturilor racoritoare din Romania lucreaza peste 14.000 de angajati, reprezentand aproximativ 7% din forta de munca din industria alimentara si 0,3% din totalul fortei de munca active a Romaniei. In medie, fiecare loc de munca din aceasta industrie genereaza alte 5-6 locuri de munca indirecte, ceea ce face ca aceasta ramura sa sustina peste 85.000 din locurile de munca din Romania.

Cifra totala de afaceri din industria bauturilor racoritoare a fost in 2009 de 1 mld. euro, pentru 2010 fiind estimata o scadere de 10% pe fondul crizei financiare.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri