Cel mai bine platit senior software developer din Vestul tarii incaseaza lunar 13.000 de lei brut (2.200 de euro net), arata un studiu realizat grupul de firme cu activitati in resurse umane Aims Human Capital.
“Potrivit datelor studiului nostru, cel mai bine platit senior software developer are un salariu lunar brut de 13.000 de lei. Nivelul este insa unul extrem si probabil ca persoana care primeste acest salariu a ocupat o functie de conducere si a fost retrogradata, insa pe un salariu identic”, spune Serban Mrejeriu, human resources consultant AIMS Human Capital Romania si project manager al studiului.

Analiza companiei arata ca media salariala in randul celor mai bine platiti senior software developer se ridica la 7.293 de lei (5.100 de lei, respectiv 1.250 de euro), cu 8,6% mai mult decat castigurile medii brute lunare pentru aceeasi pozitie, respectiv 6.711 lei.

“Pentru a obtine un salariu ridicat, un senior software developer trebuie sa aiba o experienta de experienta de peste patru ani si cunostinte solide de programare”, mentioneaza Mrejeriu.

Spre deosebire un un programator senior, un junior developer castiga, in medie, 2.944 de lei brut pe luna (circa 2.000 de lei net).

Castigul salarial mediu net in randul angajatilor care desfasoara activitati de servicii in tehnologia informatiei sau activitati de servicii informatice s-a ridicat in 2010 la 4258 de lei, arata datele Institutului National de Statistica.

“Nivelul salariilor creste pe masura avansarii in scara ierarhica. Un sef de departament (un manager de nivel superior care conduce de obicei echipe mari, de peste 50-100 de angajati) castiga in medie 12.127 lei brut pe luna, de aproape doua ori mai mult decat un team leader senior”, subliniaza Mrejeriu.

Cele mai multe dintre companiile participante la studiu au aplicat cresteri salariale si in 2010, cu cifre cuprinse intre 3% si 20%. Media crestilor salariale acordate anul trecut, pentru toate catoriile de angajati (management si specialisti), s-au plasat la 10,1%.

“Un fapt interesant este insa ca peste o treime din companiile respondente au aplicat pe anul trecut cresteri salariale mai mari decat cele bugetate initial. Acest fapt, neobisnuit pentru o industrie in care previziunile si analizele de costuri sunt destul de stricte, se datoreaza partial cresterii peste asteptari a inflatiei dar si a competitiei prezente pe piata fortei de munca de profil, care a dictat cresteri salariale mai mari- pentru a pastra sau a atrage angajatii valorosi in companie”, precizeaza consultantul companiei.

In 2011 companiile participante au declarat ca vor creste nivelul salariilor cu o medie de 10%.

Studiul a fost realizat la inceputul anului, pe un esantion de 30 de companii din Timisoara, Cluj, Sibiu si Brasov, care au impreuna peste 6.200 de salariati. Peste 90% dintre participanti sunt companii straine sau cu actionariat mixt romano-strain.

“Nu avem date in ceea ce priveste salariile specialistilor in IT din Capitala, insa cred ca exista o diferenta de 20-50% in favoare Bucurestiului, in functie de pozitie”, spune Mrejeriu.

El estimeaza ca angajatorii participanti la studiu au, in prezent, o oferta de cateva sute de joburi, iar numarul de locuri de munca pentru tot anul sare de 1.200.

“Nu deloc usor pentru companii sa ocupe posturile scoase la concurs, deoarece nivelul salarial al candidatilor a crescut constant in ultimii ani, iar tot mai multi romani din Vest aleg sa plece in strainatate pe salarii mai mari”, afirma Mrejeriu.

Cele mai multe posturi de senior software developer prezente eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala, sunt in Bucuresti – 162, Cluj – 82, Brasov – 39, Timisoara – 36 si Sibiu – 24.

AIMS Human Capital Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare, a inregistrat o cifra de afaceri de 3,3 milioane de euro in 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri