Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat, luni, cu directorul firmei Adrem Invest Bucuresti, Adrian Bodea, contractul pentru construirea unei noi centrale termice si infiintarea unei noi societati de termoficare care va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava, investitie de 65 milioane euro.
Dupa semnarea contractului, primarul Ion Lungu a declarat ca in urmatorii doi ani va fi realizata o investitie prin care sa fie asigurat un serviciu civilizat de termoficare, mentionand ca Adrem Invest va fi producatorul de energie termica, iar municipalitatea se va ocupa de transportul si distributia energiei termice, scrie Mediafax.

El a subliniat ca vor fi continuate investitiile in reabilitarea retelelor de distributie a agentului termic, aratand ca in urma modernizarilor de pana acum s-a reusit reducerea cu 15 la suta a costului incalzirii in iarna 2010-2011.

Lungu a mai declarat ca prin aceasta investitie in sistemul de termoficare Suceava va fi un exemplu la nivel national si si-a exprimat increderea ca dupa finalizarea noii centrale multi suceveni vor renunta la centralele termice de apartament si se vor rebransa la sistemul centralizat de termoficare.

La randul sau, directorul Adrem Invest, Adrian Bodea, a declarat ca aceasta centrala noua va fi cea mai moderna din tara, va folosi energia regenerabila si va putea constitui un model pentru intreaga tara.

El a aratat ca centrala este dimensionata sa produca 44 MW de energie electrica si o putere de 120 MW de energie termica, fiind construita pe trei module: unul care va functiona cu gaze naturale, unul cu biomasa forestiera si cel de-al treilea cu biomasa, in zona adiacenta municipiului urmand sa fie cultivate plante energetice.

Potrivit lui Bodea, centrala va avea nevoie, anual, de intre o suta si doua sute de mii de tone de biomasa.

Investitia va incepe cu primul modul pe baza de gaze naturale, care ar urma sa fie pus in functiune la inceputul iernii 2012-2013, iar urmatoarele doua module vor fi date in folosinta in 2013 si, respectiv, 2014.

El a aratat ca pentru primele doua module, de gaz natural si biomasa forestiera, investitia se va ridica la 45 de milioane de euro, iar pentru cel de-al treilea modul costurile se ridica la 20 de milioane de euro, principalul finantator al proiectului fiind Unicredit Tiriac Bank.

Firma de inginerie industriala Adrem Invest Bucuresti a castigat licitatia organizata de Primaria Suceava pentru construirea unei centrale termice in oras si infiintarea unei noi societati de termoficare.

Combustibilul pe care va functiona centrala va fi gazul metan in timpul iernii si biomasa in perioada de vara.

Primaria Suceava si societatea Termica SA Suceava urmeaza sa puna la dispozitia firmei terenul si utilitatile, iar Adrem Invest va realiza investitiile in noua centrala.

Municipalitatea va trebui sa semneze si o intelegere prin care acorda exclusivitate investitorului pentru furnizarea de energie termica, iar Primaria se obliga sa achizitioneze anual 270.000 de gigacalorii de la noua societate.

Agentul termic livrat de noua firma va fi de 116 lei/Gcal, fara TVA, la mai mult de jumatate fata de pretul actual, dar ar putea fi modificat potrivit reglementarilor in domeniu.

Durata de executie a noii centrale este de minimum doi ani, iar in iarna 2011-2012 locuintele racordate la sistemul centralizat vor primi agent termic de la capacitatile existente.

Compania de termoficare Termica Suceava a inceput in urma cu un an procedurile privind atragerea de investitii private in vederea realizarii unei centrale termice de cogenerare, precum si pentru retehnologizarea CET carbune, angajand casa de avocatura Bostina si Asociatii pentru furnizarea serviciilor de consultanta.

Primarul Sucevei a sustinut in ultimii ani ca este necesara o noua centrala termica, dimensionata la actuala piata de energie termica din municipiu, intrucat centrala actuala este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determina un pret mare pentru gigacaloria furnizata in sistemul centralizat de termoficare.

Firma Adrem Invest, fondata in anul 1992 de Adrian Bodea, este specializata in inginerie industriala si a derulat proiecte de automatizari industriale, eficientizare energetica sau tehnologii sub vid.

Datele RECOM arata ca firma este detinuta de trei persoane fizice: Adrian Bodea (45%), Corneliu Bodea (45%) si Andreia Mihaela Beatrice Bodea (10%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri