Guvernul a renuntat la intentia de a lichida compania Oltchim Ramnicu-Valcea daca privatizarea esueaza in acest an si a mentinut doar calendarul prin care isi propune sa vanda actiunile detinute la combinatul chimic pana la sfarsitul anului, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI, potrivit Mediafax.
Documentul, convenit cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din aprilie-mai, releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.

Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.

Scrisoarea convenita cu FMI nu mai include insa si varianta lichidarii companiei in cazul in care privatizarea esueaza in acest an.
Draftul scrisorii de intentie cu FMI, datat 3 mai, prevedea ca Oltchim va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni pe care statul il mai detine la combinatul chimic.

"Daca privatizarea nu are succes pana la sfarsitul anului 2011, firma va fi trecuta in lichidare", se arata in document.
Surse apropiate discutiilor cu FMI au declarat ca cele doua parti nu ajunsesera inca la o intelegere privind societatile de stat care urmeaza sa fie privatizate sau restructurate.

Duminica, surse oficiale au declarat ca Guvernul a mentinut in scrisoarea de intentie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim. Combinatul a fost inclus pe lista companiilor monitorizate in cadrul negocierilor cu FMI pentru incheierea noului acord.

Directorul general al combinatului chimic, Constantin Roibu, a transmis, marti, un comunicat in care saluta decizia Guvernului de a mentine Oltchim pe lista de privatizare. La finele lunii februarie, Roibu declara ca privatizarea Oltchim ar putea fi paguboasa pentru stat, din cauza discrepantei uriase dintre activele companiei si valoarea capitalului social.

Tot in luna februarie, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, a anuntat ca va achizitiona in acest an servicii de consultanta pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia in proprietate privata va avea loc in prima jumatate a anului viitor.

Combinatul chimic are circa 3.500 de angajati, a incheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici fata de rezultatul negativ din perioada similara a anului anterior, iar afacerile au crescut de aproape doua ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).

Ministerul Economiei detine 54,7% din titlurile companiei, in timp ce grupul PCC, inregistrat in Germania, are 12,1% din actiuni.
De asemenea, fondul de investitii britanic Carlson Ventures International si-a majorat recent participatia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizeaza in special companiile aflate in dificultate sau neperformante din Europa si Asia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri