Guvernul a reglementat sistemul de organizare si functionare a jocurilor de noroc, dar a decis sa mentina obligatia impusa operatorilor de a detine un sediu inregistrat in Romania, justificand ca astfel pot fi controlate mai eficient eventualele operatiuni de spalare a banilor, scrie Mediafax.
"Am reglementat piata jocurilor online, astfel incat aceastea sa poata functiona si sa fie taxate in Romania", a spus secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.

Conform hotarii aprobate de Guvern, persoanele pasionate de jocuri de noroc vor putea paria online si la firme inregistrate in Romania.

Legislatia romaneasca nu permite in prezent, dar nici nu interzice, jocurile online transfrontaliere, insa nu permitea organizarea jocurilor online de catre companii din Romania.

Noile norme de reglementare dau posibilitatea organizarii in Romania de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, telefonie fixa si telefonie mobila.

Pentru organizarea jocurilor de noroc online, firmele trebuie sa plateasca o taxa de 10% din incasari, dar nu mai putin de 400.000 de lei daca jocul este de tip bingo sau 5% din incasari, dar nu mai putin de 250.000 lei daca jocurile sunt in cota fixa (pariuri).

Celelalte tipuri de jocuri de noroc online sunt taxate cu 1,5% din venituri, dar cel putin 400.000 lei.

Documentul prevede ca pentru jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii online sau telefonie, procentul de premiere din totalul rulajului incasarilor va fi de minimum 60% si maximum 80% si va fi constituit pe fiecare joc obisnuit, cu exceptia jocurilor la care se acorda premii speciale, atunci cand se va respecta doar procentul minim.

Intrebat daca Guvernul a eliminat obligativitatea impusa operatorilor de a detine un sediu inregistrat ca persoana juridica in Romania, conform solicitarii Comisiei Europene, secretarul de stat a raspuns negativ.

"Marea majoritate a cerintelor au fost implementate, dar aceasta la care faceti referire nu a fost acceptata, deoarece noi dorim ca societatile sa fie monitorizate prin prisma spalarii banilor. Pe subiectul jocurilor de noroc nu exista o directiva europeana. Noi, statul roman, avem motivele noastre, in primul rand spalarea banilor, tot ce inseamna partea de evaziune", a spus Dragoi.

El a aratat ca aceasta prevedere exista in aproape toate statele membre UE.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, luni, ca oficialii Comisiei Europene a transmis Guvernului un document privind proiectul hotararii jocurilor de noroc, in care aminteste ca impunerea pentru operatori a unor obligatii ca detinerea unui sediu inregistrat in Romania si constituirea ca persoane juridice romane reprezinta o incalcare grava a normelor UE.

In document se arata ca restrangerea libertatii de a furniza servicii in spatiul Uniunii Europene este interzisa si ca obligativitatea detinerii unui sediu inregistrat pentru operatorii de jocuri de noroc poate constitui o restrangere a acestui drept.

Daca textul proiectului de reglementare tehnica va fi adoptat fara a se tine seama de aceste obiectii sau nu se primeste un raspuns din partea autoritatilor, Comisia va fi obligata sa transmita o scrisoare de notificare oficiala, se arata in document.

Conform procedurii, autoritatile romane au notificat Comisia Europeana cu privire la proiectul de hotarare de guvern privind modificarea si completarea normelor metodologice referitoare la organizarea si functionarea jocurilor de noroc, iar Comisia a emis, in luna martie, a doua opinie detaliata in care atentioneaza asupra compatibilitatii legislatiei romane cu dreptul UE.

Opinia detaliata reprezinta o incercare de a impiedica statele membre sa adopte un proiect care creeaza restrictii in ceea ce priveste piata interna sau de a le solicita acestora sa renunte la prevederile restrictive, pentru a evita astfel activitati legislative inutile sau proceduri ulterioare de infringement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri