Absolventii de arhitectura sau stiinte economice isi gasesc mai repede un loc de munca decat cei de la stiintele naturii si silvicultura, a caror intrare pe piata muncii este mai lenta, arata un studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), citat de Mediafax.
Studiul a fost realizat in cadrul proiectului european DOCIS - Dezvoltarea unui sistem operational al Calificarilor din invatamantul superior din Romania si vizeaza integrarea absolventilor recenti de invatamant superior pe piata muncii.

Conform studiului, exista domenii in care absolventii isi gasesc un loc de munca, in medie, dupa o luna si jumatate, cum ar fi cei de la arhitectura, si in peste doua luni cei de la stiintele economice.

Absolventii de la stiinte sociale si politice, stiinte ingineresti, stiinte umaniste, educatie fizica si sport au nevoie in medie de trei luni si jumatate pana isi gasesc un loc de munca, iar cei de la sanatate, patru luni.

Tinerii care au absolvit domeniul arte isi cauta, in medie, aproximativ patru luni un loc de munca, iar cei de la medicina veterinara si drept, putin peste patru luni.

Absolventii de la stiinte exacte cauta un loc de munca peste cinci luni, cei de la stiinte agricole si silvice peste sase luni, iar cei de la stiinte ale naturii aproape sapte luni, potrivit studiului.

Competentele transversale de tipul cunoasterea unei limbi straine si abilitatile de lucru cu calculatorul au importanta aproximativ egala cu modul de prezentare la interviu si cu tipul de personalitate, conform datelor prezentate. Totusi, competentele transversale sunt mult mai importante decat cele specifice in gasirea primului job, cu exceptia domeniului medicina umana, spun autorii studiului.

Atat pentru absolventi, cat si pentru recrutori, competentele specifice dobandite in cadrul programelor de studii sunt importante, insa ocupa un loc secundar fata de cele transversale. Inclusiv in timpul discutiilor de grup cu recrutorii, acestia par sa plaseze competentele transversale si tipul de personalitate in plan superior fata de abilitatile stricte dobandite in cursul programelor de studii.

Aproximativ 55% dintre absolventi considera in mare sau in foarte mare masura ca au obtinut abilitatile necesare pentru indeplinirea responsabilitatilor de la locul de munca. De asemenea, jumatate dintre absolventi considera ca stagiile de practica desfasurate in timpul facultatii le-au fost utile in activitatea de dupa absolvire.

Majoritatea absolventilor (86%) considera ca au invatat meserie mai degraba la locul de munca si nu la facultate.

Absolventii din domeniul stiintelor economice sunt cei mai nemultumiti de calitatea pregatirii primite in timpul facultatii. Totodata, absolventii din domeniile arte, arhitectura si urbanism sau sanatate sunt mai multumiti decat restul de modul in care facultatea urmata i-a pregatit pentru cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca la locul de munca actual.

Autorii studiului mai arata ca absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) in facultate, iar 14% in alte imprejurari.

Atat angajatorii, cat si absolventii considera ca, in momentul de fata, sistemul de invatamant superior reuseste sa furnizeze cunostintele teoretice de care au nevoie, nu insa si abilitatile practice.

Doar aproximativ un sfert dintre angajatori (27%) si recrutori (23%) considera ca principala responsabilitate ar trebui sa apartina angajatorilor. Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master, 17% dintre angajatori declara ca dintre doi candidati similari l-ar angaja pe cel cu diploma de master, in timp ce 7% spun ca l-ar angaja pe cel cu diploma de licenta.

Studiul a fost facut pe 5.576 de absolventi recenti si 4.000 de angajatori, selectati din liste ale firmelor din Romania, potrivit autorilor studiului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri