La cateva luni de la plecarea din functia de director general adjunct al retelei de clinici si spitale Regina Maria, Sergiu Negut vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre afacerile in care s-a implicat recent si despre avantajele, respectiv dezavantajele statutului de manager versus antreprenor.
„Am parasit de curand grupul Regina Maria, dupa 6 ani in care am trecut prin doua preluari, am crescut business-ul de vreo zece ori si am condus una dintre cele mai interesante transformari organizationale pe care le-a vazut piata”, spune Sergiu Negut (foto), anuntandu-si pozitia actuala de proprietar al buticului de consultanta SVP Consult.

Firma de consultanta o are inca din 2000, iar cu banii castigati in primii doi ani de activitate a reusit sa-si plateasca MBA-ul la INSEAD (Institutul European de Administrare a Afacerilor), una dintre cele mai prestigioase scoli de management din Europa.

In ianuarie 2006, dupa ce a lucrat intr-o compaie de logistica (Windmill International) si intr-o alta de biotehnologie (Amgen), Negut a ajuns la Centrul Medical Unirea/CMU (actualmente Regina Maria), care la vremea respectiva era formata doar din 8 clinici in Bucuresti.

Momentul sosirii sale in companie a coincis cu planurile fondatorului, medicul cardiolog Wargha Enayati, de a demara un proces de atragere de investitii. Procesul s-a finalizat la inceput de 2007, prin intrarea in actionariat a fondului de investitii britanic 3i Plc, care a preluat 48% din actiunile furnizorului de servicii de sanatate.

Alimentat de 3i Plc, CMU s-a extins rapid, bifand achizitii si in afara Capitalei. In februarie 2010, fondul de investitii american Advent International a cumparat 80% din actiunile CMU, restul titlurilor ramanand in mainile lui Enayati. In septembrie 2010, CMU a anuntat preluarea retelei Euroclinic, intr-o tranzactie de 30 de milioane de euro. Cateva luni mai tarziu, in martie 2011, CMU si Euroclinic s-au rebranduit sub numele de Regina Maria.

Reteaua si-a continuat expansiunea, astfel ca la plecarea lui Negut din companie, in noiembrie 2011, aceasta era compusa din 19 policlinici, sase spitale, trei campusuri medicale, o divizie de laboratoare clinice si o banca de celule stem. Regina Maria detine si un pachet majoritar in cadrul Promed, clinica specializata in fertilizarea in vitro.

Am stat la Regina Maria cat timp viziunea mea si cea a actionarilor au fost aliniate”, explica Negut motivele plecarii din companie. In plus, el recunoaste ca a fost atras mereu de antreprenoriat si afirma ca peste 50% din absolventii de INSEAD infiinteaza sau cumpara o afacere, devenind antreprenori la un moment dat in cariera.

„Asa s-a intamplat si cu mine, iar la urma urmei, unul dintre lucrurile care mi-au placut enorm la CMU a fost oportunitatea de a fi antreprenor pe banii altuia”, marturiseste Sergiu Negut.

In afara de reluarea activitatii in cadrul buticului de consultanta, Negut a intrat in actionariatul InStoreMedia (firma specializata in valorificarea suportilor media din spatiile de retail) si Frufru (firma de catering). La ambele firme, el detine un pachet minoritar de actiuni, iar managementul executiv este asigurat de unul dintre actionari.

Cat despre o posibila revenire intr-o pozitie de conducere intr-o companie, Negut crede ca pozitia de manager presupune riscuri mai mici, venituri mai predictibile si posibilitatea de a coordona proiecte mai mari.

Ca antreprenor, te expui unor riscuri mai mari, dar si oportunitatea de castig este pe masura. Cred ca optiunea depinde foarte mult de profilul individual, dar si de conjunctura. Este foarte greu sa fii antreprenor fara niciun ban in buzunar”, apreciaza fostul manager.

Sursa foto: www.facebook.com/enlightening.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri